Składniki na 3 porcje:
- 1 szklanka sypkiego ryżu
- cukinia 350 g
- 1 cebula
- 6 średniej wielkości pieczarek
- ¼ kalarepy
- 4 szparagi (bo akurat w lodówce były)
- pęczek natki pietruszki
- 2 zielone części cebulki
- 3 garście szpinaku
- 2 łyżeczki zielonego curry
- 400 ml mleczka kokosowego
- 250 ml bulionu
- sól – ewentualnie na koniec
Ryż gotujemy. Wykorzystuję do tego garnek do
ryżu zalewając go 2 szklankami wody.
Do woka lub dużej głębokiej patelni wlewamy 2-3
łyżki mleka kokosowego i dodajemy pokrojoną na piórka cebulę. Smażymy przez ok.
2 minuty co chwilę mieszając. Następnie dodajemy zieloną pastę curry i smażymy
jeszcze przez 2 minuty często mieszając.
Wlewamy bulion oraz resztę mleka kokosowego,
mieszamy, dodajemy kurkumę i gotujemy przez ok. 10 minut co chwilę mieszając.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię
i pokrojone na kawałki pieczarki oraz większą część posiekanej natki. Gotujemy
ok 5 minut, co chwilę zamieszać – do czasu, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodajemy szpinak, mieszamy i gotujemy 1-2
minuty. Podajemy z ryżem, posypujemy resztka natki i zieloną cebulką.
Komentarze