zielone curry z cukinią i pieczarkami

 


Składniki na 3 porcje:

- 1 szklanka sypkiego ryżu

- cukinia 350 g

- 1 cebula

- 6 średniej wielkości pieczarek

- ¼ kalarepy

- 4 szparagi (bo akurat w lodówce były)

- pęczek natki pietruszki

- 2 zielone części cebulki

- 3 garście szpinaku

- 2 łyżeczki zielonego curry

- 400 ml mleczka kokosowego

- 250 ml bulionu

- sól – ewentualnie na koniec

 

Ryż gotujemy. Wykorzystuję do tego garnek do ryżu zalewając go 2 szklankami wody.

Do woka lub dużej głębokiej patelni wlewamy 2-3 łyżki mleka kokosowego i dodajemy pokrojoną na piórka cebulę. Smażymy przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Następnie dodajemy zieloną pastę curry i smażymy jeszcze przez 2 minuty często mieszając.

Wlewamy bulion oraz resztę mleka kokosowego, mieszamy, dodajemy kurkumę i gotujemy przez ok. 10 minut co chwilę mieszając.

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojone na kawałki pieczarki oraz większą część posiekanej natki. Gotujemy ok 5 minut, co chwilę zamieszać – do czasu, aż warzywa lekko zmiękną.

Dodajemy szpinak, mieszamy i gotujemy 1-2 minuty. Podajemy z ryżem, posypujemy resztka natki i zieloną cebulką.

 

Komentarze