Pieczona papryka w połączeniu z pomidorami, selerem i cebulą
tworzy pyszną kremową zupę. Idealną na wczesnojesienną deszczową pogodę.
- 5 sporej wielkości czerwonych papryk
- 2 duże pomidory lub niecałe pół szklanki pomidorów z puszki
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- ½ niewielkiego selera
- 750 ml wywaru drobiowego
- 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
- 750 ml wywaru z kurczaka
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarnka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki
Do podania:
- mascarpone, gęsta śmietana lub jogurt grecki
- grzanki
- natka pietruszki
Paprykę myjemy, kroimy na 3-4 części i usuwamy gniazda
nasienne oraz białe błonki. Wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem.
Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku z włączonym grillem, aż na skórce pojawią
się duże czarne plamy. Następnie przekładamy gorącą paprykę do szczelnie zamykanego
pojemnika i pozostawiamy do wystygnięcia, po czym obieramy ze skórki i kroimy
drobniej, nie odlewamy powstałego soku.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, kroimy
drobniej i gotujemy w małym garnki z niewielką ilością wody. Uważamy, by woda nie
wyparowała całkowicie. Gdy się lekko rozgotują, ściągamy z ognia. Jeśli używamy pomidorów z puszki, dodajemy je bez wcześniejszego gotowania.
Oliwę i masło rozpuszczamy w większym garnku, dodajemy posiekaną cebulę,
starty seler i rozgnieciony czosnek. Smażymy na małym ogniu, aż cebula się
zeszkli. Dodajemy paprykę, bazylię, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy
przez 10 minut. Liść i ziele wyjmujemy.
Wlewamy gorący wywar i „przecier” z pomidorów. Gotujemy przez 5 minut od momentu
zagotowania i miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Na talerzu ozdobić śmietaną.
Podajemy z łyżką serka mascarpone, śmietany lub jogurtu,
natką i grzankami.
Komentarze