kremowa zupa z pieczonej papryki

 

Pieczona papryka w połączeniu z pomidorami, selerem i cebulą tworzy pyszną kremową zupę. Idealną na wczesnojesienną deszczową pogodę.

- 5 sporej wielkości czerwonych papryk

- 2 duże pomidory lub niecałe pół szklanki pomidorów z puszki

- 3-4 ząbki czosnku

- 1 duża cebula

- ½ niewielkiego selera

- 750 ml wywaru drobiowego

- 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy

- 750 ml wywaru z kurczaka

- 2 liście laurowe

- 3-4 ziarnka ziela angielskiego

- 1 łyżeczka suszonej bazylii

- sól i świeżo zmielony czarny pieprz

- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki

- ¼ łyżeczki wędzonej papryki

 

Do podania:

- mascarpone, gęsta śmietana lub jogurt grecki

- grzanki

- natka pietruszki

 

Paprykę myjemy, kroimy na 3-4 części i usuwamy gniazda nasienne oraz białe błonki. Wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku z włączonym grillem, aż na skórce pojawią się duże czarne plamy. Następnie przekładamy gorącą paprykę do szczelnie zamykanego pojemnika i pozostawiamy do wystygnięcia, po czym obieramy ze skórki i kroimy drobniej, nie odlewamy powstałego soku.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, kroimy drobniej i gotujemy w małym garnki z niewielką ilością wody. Uważamy, by woda nie wyparowała całkowicie. Gdy się lekko rozgotują, ściągamy z ognia. Jeśli używamy pomidorów z puszki, dodajemy je bez wcześniejszego gotowania.

Oliwę i masło rozpuszczamy w większym garnku, dodajemy posiekaną cebulę, starty seler i rozgnieciony czosnek. Smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy paprykę, bazylię, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy przez 10 minut. Liść i ziele wyjmujemy.

Wlewamy gorący wywar i „przecier” z pomidorów. Gotujemy przez 5 minut od momentu zagotowania i miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Na talerzu ozdobić śmietaną.

Podajemy z łyżką serka mascarpone, śmietany lub jogurtu, natką i grzankami.

Komentarze