Składniki:
- 200
g brązowego ryżu
- 100
g kaszy orkiszowej(lub gryczanej niepalonej)
- 2
spore marchewki
- pietruszka
- kawałek
pora (ok. 20 cm)
- 500g
pieczarek
- spora
cebula
- 4 duże
ząbki czosnku
- jajko
(można pominąć)
- 3 spore
łyżeczki koncentratu pomidorowego
- duża
szczypta: oregano, tymianku, ziół prowansalskich, majeranku,
- pół
łyżeczki ostrej i wędzonej papryka
- 2
łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz
i sól do smaku
- średniej
wielkości kapusta
- 500
ml bulionu warzywnego
Na początek z kapusty usuwamy wierzchnie liście i wycinamy głąb. W taką
kapustę wbijamy widelec do mięsa (w miejsce głąba), a następnie wkładamy do
dużego garnka z gotującą się osoloną wodą. Staramy się tak manewrować kapustą
za pomocą widelca, aby woda wpłynęła pod wierzchnie liście. Po kilku sekundach możemy
zacząć po kolei zdejmować sparzone liście – tak, aby się nie połamały.
Następnie z każdego liścia ścinamy zgrubienia. Jeśli nie sparzyły się
dobrze z grubszej strony wkładamy je ponownie do gotującej się wody i gotujemy kilka
minut. Odkładamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy farsz. Kaszę i ryż gotujemy.
Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce i podsmażamy na niewielkiej ilości
masła lub oliwy, pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, pora i cebulę siekamy drobno.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek. Smażymy przez 2-3 minuty.
Następnie dodajemy pora, podlewamy odrobiną wody i dusimy około 3 minuty,
po tym czasie dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, dolewamy jeszcze trochę
wody i dusimy około 10 minut
W misce łączymy ugotowany ryż, kaszę, podsmażone pieczarki oraz warzywa,
doprawiamy przyprawami i koncentratem
Kiedy składniki przestygną dodajemy jajko lub nie i mieszamy.
Porcje farszu nakładamy na przygotowane liście kapusty i zawijamy. Układamy
je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i wyłożonym liśćmi kapusty.
Jeśli nam ich wystarczy przykrywamy nimi gołąbki z wierzchu. Zalewamy bulionem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy pod przykryciem
przez ok. 1 godzinę (z termoobiegiem).
Komentarze