gołąbki bez mięsa

 

Składniki:

  • 200 g brązowego ryżu
  • 100 g kaszy orkiszowej(lub gryczanej niepalonej)
  • 2 spore marchewki
  • pietruszka
  • kawałek pora (ok. 20 cm)
  • 500g pieczarek
  • spora cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • jajko (można pominąć)
  • 3 spore łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • duża szczypta: oregano, tymianku, ziół prowansalskich, majeranku,
  • pół łyżeczki ostrej i wędzonej papryka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz i sól do smaku
  • średniej wielkości kapusta
  • 500 ml bulionu warzywnego

 

Na początek z kapusty usuwamy wierzchnie liście i wycinamy głąb. W taką kapustę wbijamy widelec do mięsa (w miejsce głąba), a następnie wkładamy do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą. Staramy się tak manewrować kapustą za pomocą widelca, aby woda wpłynęła pod wierzchnie liście. Po kilku sekundach możemy zacząć po kolei zdejmować sparzone liście – tak, aby się nie połamały.

Następnie z każdego liścia ścinamy zgrubienia. Jeśli nie sparzyły się dobrze z grubszej strony wkładamy je ponownie do gotującej się wody i gotujemy kilka minut. Odkładamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy farsz. Kaszę i ryż gotujemy.

Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce i podsmażamy na niewielkiej ilości masła lub oliwy, pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce, pora i cebulę siekamy drobno.

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez 2-3 minuty.

Następnie dodajemy pora, podlewamy odrobiną wody i dusimy około 3 minuty, po tym czasie dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, dolewamy jeszcze trochę wody i dusimy około 10 minut

W misce łączymy ugotowany ryż, kaszę, podsmażone pieczarki oraz warzywa, doprawiamy przyprawami i koncentratem

Kiedy składniki przestygną dodajemy jajko lub nie i mieszamy.

Porcje farszu nakładamy na przygotowane liście kapusty i zawijamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i wyłożonym liśćmi kapusty. Jeśli nam ich wystarczy przykrywamy nimi gołąbki z wierzchu. Zalewamy bulionem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę (z termoobiegiem).

 


Komentarze