Składniki na 4-5porcji:
- 800 g
dyni (500 g po obraniu)
- 250 g ziemniaków
- 25 g masła
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
Do podania:
- groszek ptysiowy
- podprażone pestki dyni
- płatki
chili
- natka pietruszki
- śmietanka
Dynię obieramy ze
skórki, usuwamy nasiona, miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i też kroimy
w kostkę.
Cebulę kroimy w
piórka, czosnek w plasterki. W większym garnku roztapiamy masło, wrzucamy
cebulę z czosnkiem i podsmażamy, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy dynię i
ziemniaki, trochę soli, kurkumę i imbir. Smażymy co chwilę mieszając przez około
5 minut.
Następnie wlewamy
gorący bulion, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień
do średniego i gotujemy przez około 10 minut.
Świeżego pomidora
sparzamy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy szypułki oraz nasiona. Miąższ kroimy
w kosteczkę i dodajemy do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia,
wystarczy dodać do potrawy.
Mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, do miękkości warzyw. Miksujemy w blenderze z dodatkiem mleka.
Komentarze