kremowa zupa dyniowa

 


Składniki na 4-5porcji:

- 800 g dyni (500 g po obraniu)

- 250 g ziemniaków

- 25 g masła

- 1 cebula

- 2-3 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka kurkumy w proszku

- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru

- 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów

- 1 i 1/2 szklanki bulionu

- 1 szklanka mleka

 

Do podania:

- groszek ptysiowy

- podprażone pestki dyni

- płatki chili

- natka pietruszki

- śmietanka

 

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. W większym garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy, aż cebula się zeszkli.

Dodajemy dynię i ziemniaki, trochę soli, kurkumę i imbir. Smażymy co chwilę mieszając przez około 5 minut.

Następnie wlewamy gorący bulion, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy przez około 10 minut.

Świeżego pomidora sparzamy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy szypułki oraz nasiona. Miąższ kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.

Mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, do miękkości warzyw. Miksujemy w blenderze z dodatkiem mleka.

Komentarze