Składniki na 6 porcji:
SCHAB
-
1 kg schabu
-
4 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
½ łyżeczki ostrej papryki
-
1 łyżeczka majeranku
- ¾
łyżeczki pieprzu ziołowego
-
szczypta mielonego kminku
-
2 łyżki oleju
SAŁATKA
- 6 niezbyt duże pieczone buraki
- ½ małej czerwonej cebuli
- 1 nieduże, słodko-kwaśne jabłko
- 5-6 ogórków kiszonych
- 1 i ½ łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
SCHAB
Schab
myjemy i osuszamy. Dziurkujemy końcem małego noża. Miejsca nacięć wypełniamy
zmiażdżonym czosnkiem z 1/2 łyżeczki soli.
Mięso
dobrze nacieramy pozostałą solą, przyprawami oraz olejem. Zamykamy szczelnie w
naczyniu i wstawiamy do lodówki najlepiej na 1 dobę.
Mięso
przekładamy do rękawa, pozostawiając dużo wolnego miejsca i zamykamy klamrami.
Pieczemy
przez 1 godzinę w 180 st. C (grzanie góra-dół). Po tym czasie piekarnik
wyłączamy, ale mięso zostawiamy jeszcze na 15 minut.
SAŁATKA
Buraki
wkładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200
stopni i pieczemy przez 60 minut.
Po
upieczeniu buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarku o grubych oczkach.
Ścieramy również obrane jabłko. Cebulę drobno siekamy, ogórki kroimy w niewielką
kosteczkę.
Wszystkie
składniki razem dobrze mieszamy, dodajemy olej i doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze