schab pieczony w rękawie z sałatką z buraków


Składniki na 6 porcji:  

 SCHAB

- 1 kg schabu

- 4 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- 1 łyżeczka majeranku

- ¾ łyżeczki pieprzu ziołowego

- szczypta mielonego kminku

- 2 łyżki oleju

 SAŁATKA

- 6 niezbyt duże pieczone buraki

- ½ małej czerwonej cebuli

- 1 nieduże, słodko-kwaśne jabłko

- 5-6 ogórków kiszonych

- 1 i ½ łyżka oleju rzepakowego

- sól i pieprz do smaku

SCHAB

Schab myjemy i osuszamy. Dziurkujemy końcem małego noża. Miejsca nacięć wypełniamy zmiażdżonym czosnkiem z 1/2 łyżeczki soli.

Mięso dobrze nacieramy pozostałą solą, przyprawami oraz olejem. Zamykamy szczelnie w naczyniu i wstawiamy do lodówki najlepiej na 1 dobę.

Mięso przekładamy do rękawa, pozostawiając dużo wolnego miejsca i zamykamy klamrami.

Pieczemy przez 1 godzinę w 180 st. C (grzanie góra-dół). Po tym czasie piekarnik wyłączamy, ale mięso zostawiamy jeszcze na 15 minut.

SAŁATKA

Buraki wkładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy przez 60 minut.

Po upieczeniu buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarku o grubych oczkach. Ścieramy również obrane jabłko. Cebulę drobno siekamy, ogórki kroimy w niewielką kosteczkę.

Wszystkie składniki razem dobrze mieszamy, dodajemy olej i doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze