Składniki na ok. 30 sajgonek:
- opakowanie papieru ryżowego w małym
rozmiarze
- 500
g mielonego mięsa wołowego lub z szynki wieprzowej
- 60 g makaronu ryżowego (nitki)
- 2 marchewki (ok.180 g)
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki sosu rybnego
- 1 jajko
- kciuk świeżego imbiru
- 15-20 g grzybów mung
- 1-2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonej mięty lub łyżka świeżej
- sól (opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- min 300 ml oleju dobrej jakości do smażenia
Sos słodkie chili:
- 1 papryczka chili
- sok z 1 limonki
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (szerokość mnie więcej
paznokcia)
- 200 ml wody
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
SOS SŁODKIE CHILI
Papryczkę dobrze oczyszczamy (warto użyć
rękawiczek), przekrawamy na pół, następnie wzdłuż na cienkie paseczki i siekamy
drobniutko. Jedną połowę wrzucamy do moździerza do którego dodajemy posiekany
czosnek i miażdżymy. Dzięki temu nasz sos będzie miał ładny kolor.
Imbir obieramy i drobniuteńko siekamy.
Wyciskamy sok z limonki.
Wszystkie składniki, poza mąką, umieszczamy w
garnku i gotujemy je przez ok. 5 minut na wolnym ogniu.
Łyżeczkę skrobi rozpuszczamy w minimalnej
ilości wody i wlewamy do garnka. Zagotowujemy. Jeśli jest taka potrzeba w ten
sam sposób dodajemy kolejną porcję skrobi.
Odstawiamy do ostudzenia.
Jeśli sos jest za mało słodki można dodać syrop klonowy lub płynny miód (ilość wedle uznania) i dobrze mieszamy.
SAJGONKI
Przygotowujemy od razu wszystkie składniki,
by później na spokojnie wszystko dodawać i mieszać.
Natkę i miętę (jeśli używamy świeżej) szatkujemy.
Imbir obieramy i drobno szatkujemy, połowę
odkładamy do poszatkowanej zieleniny. Drugą część łączymy z drobniutko poszatkowanym
czosnkiem.
Obraną marchewkę kroimy w zapałki.
Grzyby zalewamy na 10-15 minut wrzątkiem, a
następnie odcedzamy i osuszamy. Kroimy w ok. 1-2 cm paseczki.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją, dobrze odcedzamy i rozkładamy na desce lub talerzu, żeby jak najwięcej wody odparowało. Wystudzony kroimy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju.
Podsmażamy czosnek z imbirem przez 1-2 minuty na niedużym ogniu. Dodajemy mięso
i od razu dobrze mieszamy. Można podkręcić gaz, żeby temperatura zbytnio nie
spadła. Obrabiamy mięso by nie było surowych kawałków rozdrabniając je. Podsmażamy
do momentu, aż woda z mięsa odparuje.
Dodajemy odrobinę soli (nie za dużo lub w
ogóle bo sos sojowy sam w sobie jest słony) i pieprz.
Dorzucamy marchewkę. Po ok 2 minutach
dodajemy sos sojowy i sos rybny. Z tym drugim uważamy. Na rynku dostępne są
sosy o różnej „mocy” smaku.
Całość mieszamy i przesmażamy 3-4 minuty.
Przerzucamy do osobnej miski. Dobrze przestudzamy,
by po dodaniu jajko się nie ścięło. Dodajemy grzybki, makaron, zieleninę z
imbirem oraz jajko. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy szeroką miskę z letnią wodą,
drewnianą deskę, talerz i wagę.
Pojedynczo zamaczamy papier ryżowy przez 2
sekundy w wodzie, strzepujemy i kładziemy na desce. Nakładamy 25 g farszu
(spora łyżka). Kładziemy farsz przy końcówce papieru, zawijamy jak gołąbki najpierw
od spodu, następnie zakładamy brzegi i zawijamy do końca.
Sajgonki odkładamy na talerz tak, by się nie
stykały! Uważamy tez by papier się nie porozrywał.
Rozgrzewamy woka lub głęboką patelnię i wlewamy 300 ml oleju. Gdy jest on już dobrze rozgrzany wkładamy sajgonki (nie za blisko siebie). smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Komentarze