parppadelle w kremowym sosie z łososiem, tagiatelle z cukinii i suszonymi pomidorami


 Składniki na 2 porcje (dla dwóch głodnych osób)

- 150 g makaronu

- 200 g małej cukinii

- 350 g filetu świeżego łososia

- 1/2 łyżeczki suszonego oregano

- 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy extra

- 3 małe ząbki czosnku

- 100 ml śmietanki 30%

- 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy

- parmezan

 

Cukinię myjemy, przecinamy na pół, a następnie kroimy za pomocą obieraczki do warzyw. Tak przygotowaną cukinie przelewamy ok. 2 litrami wrzątku przez sito, które następnie przykrywamy i odstawiamy.

Makaron gotujemy zgodnie z wytycznymi. Odcedzamy i zostawiamy w garnku.

Jeśli łososia mamy ze skórą, to ją odcinamy, a następnie kroimy w sporą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.

Na dużej patelni roztapiamy masło z oliwą, dodajemy przeciśnięte prze praskę ząbki czosnku i chwilę podsmażamy stale mieszając.

Dodajemy łososia i delikatnie obsmażamy go z każdej strony. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy.

Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz tagiatelle z cukinii, doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie wszystko mieszamy.

Wykładamy na talerze i posypujemy (lub nie) parmezanem.

 

Komentarze