Składniki na 2 porcje (dla dwóch głodnych osób)
-
150 g makaronu
-
200 g małej cukinii
-
350 g filetu świeżego łososia
-
1/2 łyżeczki suszonego oregano
-
1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy extra
-
3 małe ząbki czosnku
-
100 ml śmietanki 30%
-
6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
-
parmezan
Cukinię
myjemy, przecinamy na pół, a następnie kroimy za pomocą obieraczki do warzyw. Tak
przygotowaną cukinie przelewamy ok. 2 litrami wrzątku przez sito, które następnie
przykrywamy i odstawiamy.
Makaron
gotujemy zgodnie z wytycznymi. Odcedzamy i zostawiamy w garnku.
Jeśli
łososia mamy ze skórą, to ją odcinamy, a następnie kroimy w sporą kostkę,
doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.
Na
dużej patelni roztapiamy masło z oliwą, dodajemy przeciśnięte prze praskę ząbki
czosnku i chwilę podsmażamy stale mieszając.
Dodajemy
łososia i delikatnie obsmażamy go z każdej strony. Wlewamy śmietankę i
zagotowujemy.
Następnie
dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz tagiatelle z cukinii, doprawiamy solą
i pieprzem. Delikatnie wszystko mieszamy.
Wykładamy
na talerze i posypujemy (lub nie) parmezanem.
Komentarze