Składniki na 1 porcję:
- 10 średnich krewetek
- 75 g makaronu ryżowego tasiemki
(użyłam makaronu z tapioką i zieloną herbatą)
- 1 łyżka masła
- 50 ml białego wytrawnego wina
Marynata:
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego
imbiru
- szczypta płatków chili
Do posypania:
- posiekany szczypior z dymki
Wszystkie składniki marynaty łączymy.
Zalewamy krewetki i marynujemy min. 30 min.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z
opakowania.
W woku na średnim ogniu rozgrzewamy masło i
smażymy mieszając krewetki ok. 3 minuty.
Wlewamy wino, zwiększamy ogień, by szybciej
odparowało.
Zmniejszamy nieco ogień. Dodajemy makaron i
pozostałą marynatę. Całość smażymy ok. 2 minuty, podajemy posypane dymką.
Komentarze