krewetki w miodzie z makaronem ryżowym


 Składniki na 1 porcję:

- 10 średnich krewetek

- 75 g makaronu ryżowego tasiemki (użyłam makaronu z tapioką i zieloną herbatą)

- 1 łyżka masła 

- 50 ml białego wytrawnego wina

Marynata:

- 1 łyżeczka miodu

- 2 łyżki sosu sojowego

- 2  ząbki czosnku

- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 

- szczypta płatków chili

Do posypania:

- posiekany  szczypior z dymki

Wszystkie składniki marynaty łączymy. Zalewamy krewetki i marynujemy min. 30 min.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania.

W woku na średnim ogniu rozgrzewamy masło i smażymy mieszając krewetki ok. 3 minuty.

Wlewamy wino, zwiększamy ogień, by szybciej odparowało.

Zmniejszamy nieco ogień. Dodajemy makaron i pozostałą marynatę. Całość smażymy ok. 2 minuty, podajemy posypane dymką.

 

Komentarze