krem z dyni hokkaido z halloumi

 


Składniki na 4-5 porcji:

- 1 dynia hokkaido

- 1 duża cebula

- 2 ząbki czosnku

- 900 ml bulionu warzywnego

- 200 ml jogurtu naturalnego

- ½ łyżeczki imbiru w proszku

- 1 łyżeczka wędzonej papryki

- 1 łyżeczka kurkumy

- szczypta cynamonu

- szczypta pieprzu cayenne

- sól i pieprz

- łyżka oleju

Do podania:

- ser halloumi

 

W głębokim garnku, na łyżce oleju, podsmażamy cebulę. Gdy się zarumieni dodajemy drobno posiekany czosnek i krótko go przesmażamy. Uzupełniamy niewielką ilością wywaru jeśli jest taka potrzeba.

Dodajemy obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę dynię. Podsmażamy kilka minut, a następnie dodajemy bulion oraz przyprawy.

Całość gotujemy ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka.

Dodajemy jogurt i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Halloumi kroimy w plastry i grillujemy na patelni. Podajemy po 2 plastry sera do miseczki zupy.

 

Komentarze