Składniki na 4-5 porcji:
- 1 dynia hokkaido
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 900 ml bulionu warzywnego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta cynamonu
- szczypta pieprzu cayenne
- sól i pieprz
- łyżka oleju
Do podania:
- ser halloumi
W głębokim garnku, na łyżce oleju, podsmażamy
cebulę. Gdy się zarumieni dodajemy drobno posiekany czosnek i krótko go
przesmażamy. Uzupełniamy niewielką ilością wywaru jeśli jest taka potrzeba.
Dodajemy obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną
w kostkę dynię. Podsmażamy kilka minut, a następnie dodajemy bulion oraz
przyprawy.
Całość gotujemy ok. 20 minut, aż dynia będzie
miękka.
Dodajemy jogurt i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy
solą i pieprzem.
Halloumi kroimy w plastry i grillujemy na
patelni. Podajemy po 2 plastry sera do miseczki zupy.
Komentarze