Składniki na 2 porcje:
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 3 cebulki ze szczypiorkiem (białe części,
zielone zostawić do posypania)
- 1 średniej wielkości czerwona papryka
- 1 papryczka chilli
- puszka pomidorów
- 50 g świeżego szpinaku
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- masło
- 2-3 tortille
- 4-5 jajek
- 1 awokado (o którym zapomniałam)
- zielona cebulka
W woku lub głębokiej patelni na rozgrzanej
oliwie podsmażamy posiekany drobno czosnek i pokrojoną cebulkę. Dodajemy
pokrojoną w drobne paski paprykę i posiekane chilli, kilkanaście minut
podsmażamy. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem,
aż papryka trochę zmięknie. Następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy do
uzyskania gęstego sosu. Dodajemy szpinak i posiekaną natkę, mieszamy, aż
szpinak zwiędnie.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dwie foremki
żaroodporne lub patelnie żeliwne smarujemy masłem i wykładamy tortille, na
które nakładamy sos pomidorowy. W obu naczyniach robimy małe zagłębienia, w
które wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy,
aż biała dobrze się zetną.
Przed podaniem na wierzchu układamy pokrojone
w plastry awokado, posypujemy zieloną cebulką i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze