huevos rancheros na tortilli


Składniki na 2 porcje:

- 1 łyżka oliwy

- 1 ząbek czosnku

- 3 cebulki ze szczypiorkiem (białe części, zielone zostawić do posypania)

- 1 średniej wielkości czerwona papryka

- 1 papryczka chilli

- puszka pomidorów

- 50 g świeżego szpinaku

- kilka gałązek natki pietruszki

- sól i pieprz

 

Dodatkowo:

- masło

- 2-3 tortille

- 4-5 jajek

- 1 awokado (o którym zapomniałam)

- zielona cebulka

 

W woku lub głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany drobno czosnek i pokrojoną cebulkę. Dodajemy pokrojoną w drobne paski paprykę i posiekane chilli, kilkanaście minut podsmażamy. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, aż papryka trochę zmięknie. Następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy do uzyskania gęstego sosu. Dodajemy szpinak i posiekaną natkę, mieszamy, aż szpinak zwiędnie.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dwie foremki żaroodporne lub patelnie żeliwne smarujemy masłem i wykładamy tortille, na które nakładamy sos pomidorowy. W obu naczyniach robimy małe zagłębienia, w które wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy, aż biała dobrze się zetną.

Przed podaniem na wierzchu układamy pokrojone w plastry awokado, posypujemy zieloną cebulką i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

 

Komentarze