8 grzanek:
-
1 półbagietka
-
60 g szynki serrano lub prosciutto
-
1 gruszka
- ricotta
Orzechy
karmelizowane w miodzie:
-
150 g łuskanych orzechów włoskich
-
2 łyżki miodu
Podana
ilość jest zbyt duża na ilość grzanek, ale zapewniam, że szybko zniknie ;)
KARMELIZOWANE
ORZECHY
Orzechy włoskie można grubo posiekać. Na suchą, rozgrzaną patelnię wylewamy miód. Podgrzewamy go na małym ogniu, aż zacznie się mocno pienić i lekko ściemnieje. Do miodowego karmelu wrzucamy posiekane orzechy. Smażymy, cały czas mieszając, aż większość płynu odparuje. Wysypujemy na rozłożony papier do pieczenia, rozdzielamy i studzimy.
GRZANKI
Gruszkę
dzielimy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych, a następnie kroimy na ok. 0,5
cm plastry.
Plastry
szynki dzielimy na kawałki.
Półbagietkę
kroimy w średniej grubości plastry, następnie podpiekamy w opiekaczu lub
piekarniku.
Ciepłe
grzanki smarujemy obficie ricottą, na której układamy plastry gruszki i kawałki
szynki. Na wierzch kładziemy orzechy.
Komentarze