grzanki z ricottą, gruszką, szynką długodojrzewającą i orzechami karmelizowanymi w miodzie

8 grzanek:

- 1 półbagietka

- 60 g szynki serrano lub prosciutto

- 1 gruszka

- ricotta

Orzechy karmelizowane w miodzie:

- 150 g łuskanych orzechów włoskich

- 2 łyżki miodu 

Podana ilość jest zbyt duża na ilość grzanek, ale zapewniam, że szybko zniknie ;)

 

KARMELIZOWANE ORZECHY

Orzechy włoskie można grubo posiekać. Na suchą, rozgrzaną patelnię wylewamy  miód. Podgrzewamy go na małym ogniu, aż zacznie się mocno pienić i lekko ściemnieje. Do miodowego karmelu wrzucamy posiekane orzechy. Smażymy, cały czas mieszając, aż większość płynu odparuje. Wysypujemy na rozłożony papier do pieczenia, rozdzielamy i studzimy.


GRZANKI

Gruszkę dzielimy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych, a następnie kroimy na ok. 0,5 cm plastry.

Plastry szynki dzielimy na kawałki.

Półbagietkę kroimy w średniej grubości plastry, następnie podpiekamy w opiekaczu lub piekarniku.

Ciepłe grzanki smarujemy obficie ricottą, na której układamy plastry gruszki i kawałki szynki. Na wierzch kładziemy orzechy.

Komentarze