Pyszna, delikatna szarlotka ze świeżymi, soczystymi tartymi jabłkami. Na kruchym spodzie, z bezową pianką i kruszonką na wierzchu.
CIASTO KRUCHE
- 3 szklanki (450 g) mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 50 g smalcu lub masła
- 5 żółtek
JABŁKA
- 1 kg jabłek odmiany szara reneta
- 1 cukier wanilinowy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
BEZA
- 5 białek
- 1 i ½ szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
CIASTO KRUCHE
Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać
cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Dodać starte na tarce lub
drobno posiekane masło oraz posiekany smalec. Ucierać składniki palcami lub
siekać składniki na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka.
Dodać żółtka i zagnieść ciasto łącząc ze sobą
wszystkie składniki. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i schować
do lodówki na ok. pół godziny.
JABŁKA
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, proszek budyniowy oraz cynamon,
wymieszać, odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Wyjąć ciasto z lodówki, odłożyć 1/3 ciasta i
schować je z powrotem do lodówki. Z 2/3 pozostałego ciasta uformować kulę i
pokroić ją na cienkie plastry, układać je na dnie blaszki o wymiarach 25 x
35 cm posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej
mąką. Plastry ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do piekarnika
na 10 minut.
BEZA
Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą
soli, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Po skończonym
cukrze ubijać jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i
zmiksować.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na
wierzchu bezę i na końcu starte na tarce ciasto z lodówki. Piec przez ok.
35 minut na złoty kolor, oprószyć cukrem pudrem.
WSKAZÓWKI
Zwróćmy uwagę na wielkość blaszki, jej
powierzchnia nie może być mniejsza niż podana w przepisie.
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku
Komentarze