pyszna zupa kalafiorowa


 Składniki na min. 6 porcji:

- 2 łyżki oliwy

- 1 łyżka masła

- 1 cebula

- 2 marchewki

- 5 ziemniaków

- 500 g kalafiora (świeżego po oczyszczeniu lub mrożonego)

- 1,7 litra bulionu drobiowego lub rosołu

- 2-3 łyżki posiekanego koperku

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

- 200 g gęstej śmietany 18%

Na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i smażyć co chwilę mieszając przez 2 minuty.

Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów podsmażać je przez ok. 5 - 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą oraz pieprzem.

Dodać świeżego kalafiora pokrojonego na małe różyczki i jeszcze przez chwilę razem podsmażać (kalafiora mrożonego dodajemy później). Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut do miękkości warzyw. W połowie tego czasu dodać mrożone różyczki kalafiora, wcześniej opłukane na sitku pod gorącą wodą.

Zupę odstawić z ognia, dodać posiekany koperek i szczypiorek. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, później z kilkoma łyżkami wywaru. Po zahartowaniu śmietany dodawać ją stopniowo do zupy cały czas mieszając. Podawać z pieczywem.

 

Komentarze