Składniki na min. 6 porcji:
-
2 łyżki oliwy
-
1 łyżka masła
-
1 cebula
-
2 marchewki
-
5 ziemniaków
-
500 g kalafiora (świeżego po oczyszczeniu lub mrożonego)
-
1,7 litra bulionu drobiowego lub rosołu
-
2-3 łyżki posiekanego koperku
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
200 g gęstej śmietany 18%
Na
oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać obraną i pokrojoną
na cienkie plasterki marchewkę i smażyć co chwilę mieszając przez 2 minuty.
Dodać
obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów podsmażać je przez ok. 5 - 7
minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać
świeżego kalafiora pokrojonego na małe różyczki i jeszcze przez chwilę razem
podsmażać (kalafiora mrożonego dodajemy później). Wlać gorący bulion i
zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut do miękkości warzyw. W połowie
tego czasu dodać mrożone różyczki kalafiora, wcześniej opłukane na sitku
pod gorącą wodą.
Zupę
odstawić z ognia, dodać posiekany koperek i szczypiorek. Śmietanę
wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, później z kilkoma łyżkami wywaru. Po
zahartowaniu śmietany dodawać ją stopniowo do zupy cały czas mieszając. Podawać
z pieczywem.
Komentarze