pasta z wędzonej makreli z ogórkiem kiszonym i pieczoną papryką


Składniki:

- ½ wędzonej makreli

- 250 g półtłustego twarogu

- 1 średnia czerwona papryka

- 2 ogórki kiszone

- pęczek szczypiorku

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 3 łyżki keczupu

- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

- sól i pieprz

SAŁATKA:

- 4 pomidory malinowe

- 1 niezbyt duża czerwona cebula

- ½ pęczka szczypiorku

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

- 1 ząbek czosnku

- sól i pieprz

 

Paprykę przekrawamy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni na ok. 30-40min. Upieczoną paprykę studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

Makrelę obieramy ze skóry, pozbywamy się ości i siekamy.

Twaróg rozdrabniamy w misce. Dodajemy do niego makrelę, pokrojone w kostkę i odsączone ogórki kiszone, paprykę, posiekany szczypiorek, koncentrat i jogurt. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem.

Aby przygotować sałatkę cebulę kroimy w piórka, pomidory w grubsze plastry lub ósemki, a szczypiorek siekamy. Łączymy ze sobą sok z cytryny, miód, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i sól. Wszystko razem mieszamy.

 

Komentarze