Składniki:
- ½ wędzonej makreli
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 średnia czerwona papryka
- 2 ogórki kiszone
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 3
łyżki keczupu
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
SAŁATKA:
- 4 pomidory malinowe
- 1 niezbyt duża czerwona cebula
- ½ pęczka szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Paprykę przekrawamy na pół i oczyszczamy z
gniazd nasiennych. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni na ok.
30-40min. Upieczoną paprykę studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Makrelę obieramy ze skóry, pozbywamy się ości
i siekamy.
Twaróg rozdrabniamy w misce. Dodajemy do niego
makrelę, pokrojone w kostkę i odsączone ogórki kiszone, paprykę, posiekany
szczypiorek, koncentrat i jogurt. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Posypujemy szczypiorkiem.
Aby przygotować sałatkę cebulę kroimy w
piórka, pomidory w grubsze plastry lub ósemki, a szczypiorek siekamy. Łączymy ze
sobą sok z cytryny, miód, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz
i sól. Wszystko razem mieszamy.
Komentarze