jajecznica z kurkami


 Składniki na 2 porcje pożywnego śniadania z dużą ilością kurek:

- 200 g kurek

- 6-7 nie za dużych jajek

- 2 cebulki ze szczypiorkiem

- 1 łyżeczka soku z cytryny (tak to nie pomyłka)

- 3 łyżki masła

- sól i pieprz

Jajecznicę można przygotować zarówno z kurek świeżych jak i mrożonych.

Kurki mrożone należy odpowiednio wcześnie naturalnie rozmrozić pozostawiając je wyciągnięte z opakowania na talerzu. Rozmrożone kurki przekładamy na sitko i ostrożnie przelewamy wrzątkiem, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. 

Kurki świeże oczyszczamy. Możemy to zrobić pod bieżącą zimną wodą – każdą kurkę osobno przepłukujemy, nie moczymy. Możemy też wykorzystać miseczkę z ciepłą osoloną wodą – wstępnie oczyszczone grzyby zatapiamy kilkukrotnie w wodzie, aż zabrudzenia odkleją się od grzybów, w razie potrzeby doczyszczamy.

Grzyby osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Średniej wielkości patelnię nagrzewamy dobrze i dodajemy masło. Podsmażamy krótko posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy kurki i smażymy je bez przykrycia przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

Po tym czasie dodajemy łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny, posiekany szczypiorek z cebulki, sól oraz pieprz.

Jajka wlewamy na patelnię z kurkami. Dobrze je sobie wcześniej wbić do miseczki. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy całość przez kilka minut mieszając.

 

Komentarze