Składniki na 2 porcje pożywnego
śniadania z dużą ilością kurek:
- 200
g kurek
- 6-7 nie za dużych jajek
- 2 cebulki ze szczypiorkiem
- 1 łyżeczka soku z cytryny (tak to nie
pomyłka)
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
Jajecznicę można przygotować zarówno z kurek świeżych jak
i mrożonych.
Kurki mrożone należy odpowiednio wcześnie naturalnie
rozmrozić pozostawiając je wyciągnięte z opakowania na talerzu. Rozmrożone
kurki przekładamy na sitko i ostrożnie przelewamy wrzątkiem, a następnie osuszamy
ręcznikiem papierowym.
Kurki świeże oczyszczamy. Możemy to zrobić pod bieżącą zimną
wodą – każdą kurkę osobno przepłukujemy, nie moczymy. Możemy też wykorzystać
miseczkę z ciepłą osoloną wodą – wstępnie oczyszczone grzyby zatapiamy
kilkukrotnie w wodzie, aż zabrudzenia odkleją się od grzybów, w razie potrzeby
doczyszczamy.
Grzyby osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie
kroimy na mniejsze kawałki. Średniej wielkości patelnię nagrzewamy dobrze i
dodajemy masło. Podsmażamy krótko posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy kurki i
smażymy je bez przykrycia przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
Po tym czasie dodajemy łyżkę świeżo wyciśniętego
soku z cytryny, posiekany szczypiorek z cebulki, sól oraz pieprz.
Jajka wlewamy na patelnię z kurkami. Dobrze je sobie
wcześniej wbić do miseczki. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy całość przez kilka
minut mieszając.
Komentarze