KOFTY
-
400-500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
-
1 szalotka
-
1 ząbek czosnku
-
1 jajko
-
1 kajzerka
-
1 łyżeczka suszonego tymianku
-
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
-
1 łyżeczka suszonej mięty
-
½ łyżeczki słodkie papryki
-
½ łyżeczki ostrej papryki
-
½ łyżeczki kuminu
-
½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
TZATZIKI
-
400 g jogurtu greckiego
-
1 ogórek szklarniowy
-
½ łyżeczki pieprzu
-
½ łyżeczki soli
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka soku z cytryny
-
2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki koperku
WARZYWA
-
bakłażan
-
mała cukinia
- oliwa
- sól i pieprz
TZATZIKI
Ogórka ścieram na tarce o
średnich oczkach, przekładamy na sitko i delikatnie odciskamy nadmiar soku.
Do miski przekładamy jogurt,
dodajemy ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, oliwę i
posiekany koperek.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
KOFTY
Do miski przekładamy zmielone
mięso, dodajemy drobniutko posiekaną szalotkę, przetarty przez praskę czosnek,
jajko, namoczoną i dobrze odsączona kajzerkę oraz zioła i przyprawy.. wszystko dokładnie
mieszamy - najlepiej dłonią.
Oblepiamy patyczki do szaszłyków mięsem, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
WARZYWA
Kroimy w plastry. Delikatnie solimy,
pieprzymy i skrapiamy oliwa. Krótko grillujemy w opiekaczu lub na patelni.
Komentarze