greckie kofty z sosem tzatziki i grillowanymi warzywami

KOFTY

- 400-500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego

- 1 szalotka

- 1 ząbek czosnku

- 1 jajko

- 1 kajzerka

- 1 łyżeczka suszonego tymianku

- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

- 1 łyżeczka suszonej mięty

- ½ łyżeczki słodkie papryki

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- ½ łyżeczki kuminu

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

TZATZIKI

- 400 g jogurtu greckiego

- 1 ogórek szklarniowy

- ½ łyżeczki pieprzu

- ½ łyżeczki soli

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżka soku z cytryny

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 2 gałązki koperku

WARZYWA

- bakłażan

- mała cukinia

- oliwa

- sól i pieprz

 

TZATZIKI

Ogórka ścieram na tarce o średnich oczkach, przekładamy na sitko i delikatnie odciskamy nadmiar soku.

Do miski przekładamy jogurt, dodajemy ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, oliwę i posiekany koperek.

Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

KOFTY

Do miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy drobniutko posiekaną szalotkę, przetarty przez praskę czosnek, jajko, namoczoną i dobrze odsączona kajzerkę oraz zioła i przyprawy.. wszystko dokładnie mieszamy  - najlepiej dłonią.

Oblepiamy patyczki do szaszłyków mięsem, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy  w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.

WARZYWA

Kroimy w plastry. Delikatnie solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwa. Krótko grillujemy w opiekaczu lub na patelni.

Komentarze