granola z tartym jabłkiem

Składniki:

- 450 g płatków owsianych

- 120 g ziaren słonecznika

- 120 g ziaren sezamu (ale może być i mniej)

- 1 spore jabłko starte na tarce o grubych oczkach

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1 łyżeczka imbiru (suchego)

- 100 g golden syrup (lub płynnego miodu)

- 6 łyżek płynnego miodu

- 100 g cukru trzcinowego

- 250 g migdałów (mogą być pomieszane np. z nerkowcami i laskowymi)

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżki oleju

- opcjonalnie rodzynki lub żurawina


Orzechy kroimy na pół. Wszystkie składniki, poza opcjonalnymi owocami, mieszamy dokładnie w dużej misce. Wysypujemy na głębszą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem.

Pieczemy w 170 stopniach ok 40 minut, mieszając kilka razy.

Po wystygnięciu możemy dodać rodzynki lub żurawinę.

Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygoni.

Inspirowana granolą od mojewypieki.com mającą swoje źródło o Nigelli Lawson "Feast"

Komentarze