Składniki:
- 450 g płatków owsianych
- 120 g ziaren słonecznika
- 120 g ziaren sezamu (ale może być i mniej)
- 1 spore jabłko starte na tarce o grubych oczkach
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru (suchego)
- 100 g golden syrup (lub płynnego miodu)
- 6 łyżek płynnego miodu
- 100 g cukru trzcinowego
- 250 g migdałów (mogą być pomieszane np. z nerkowcami i laskowymi)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- opcjonalnie rodzynki lub żurawina
Orzechy kroimy na pół. Wszystkie składniki, poza opcjonalnymi owocami, mieszamy dokładnie w dużej misce. Wysypujemy na głębszą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem.
Pieczemy w 170 stopniach ok 40 minut, mieszając kilka razy.
Po wystygnięciu możemy dodać rodzynki lub żurawinę.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygoni.
Inspirowana granolą od mojewypieki.com mającą swoje źródło o Nigelli Lawson "Feast"
Komentarze