szybkie ciasto ze śliwkami lub brzoskwiniami

Świetne i szybkie ciasto. Sprawdza się z różnymi  sezonowymi owocami.

Składniki:

- 1 kg śliwek (najlepiej węgierek, ale inne też się sprawdzają)

- 2 szklanki mąki pszennej

- 100 g masła lub margaryny

- 2/3 szklanki cukru

- 4 duże jajka

- czubata łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- tłuszcz do posmarowania tortownicy

- bułka tarta do posypania tortownicy

Śliwki umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół wzdłuż i wyjąć pestkę.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku i przestudzić.

Do tłuszczu wsypać cukier oraz mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wbić jajka i dokładnie wszystko wymieszać.

Tortownicę (o średnicy 22–24 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do tortownicy wylać przygotowane ciasto. Na ciasto wyłożyć równomiernie połówki śliwek (skórkami do dołu).

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180–190°C, aż ciasto się zrumieni i zacznie odstawać od brzegów tortownicy. 

Można posypać cukrem pudrem.

Przepis ze strony beszamel.se.pl - w oryginale była szklanka cukru, moim zdaniem wystarczy 2/3.

Komentarze