Świetne i szybkie ciasto. Sprawdza się z różnymi sezonowymi owocami.
Składniki:
- 1 kg śliwek (najlepiej węgierek, ale inne też
się sprawdzają)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła lub margaryny
- 2/3 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz do posmarowania tortownicy
- bułka tarta do posypania tortownicy
Śliwki umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół wzdłuż i wyjąć
pestkę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku i przestudzić.
Do tłuszczu wsypać cukier oraz mąkę pszenną wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, wbić jajka i dokładnie wszystko wymieszać.
Tortownicę (o średnicy 22–24 cm) wysmarować tłuszczem i
wysypać bułką tartą. Do tortownicy wylać przygotowane ciasto. Na ciasto wyłożyć
równomiernie połówki śliwek (skórkami do dołu).
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180–190°C, aż
ciasto się zrumieni i zacznie odstawać od brzegów tortownicy.
Można posypać cukrem pudrem.
Przepis ze strony beszamel.se.pl - w oryginale była szklanka cukru, moim zdaniem wystarczy 2/3.
Komentarze