kotlety z cukinii i kaszy jaglanej


Bardzo dobre i sycące, ale warto rozważyć przygotowanie ich od razu z większej porcji ;)

Składniki na 5-6 kotletów:

- 250 g cukinia

- 1/4 małej cebuli

- 1 ząbek czosnku

- 1 mała marchewka

- 1/3  szklanki kaszy jaglanej

- 1 szklanka bulionu

- 2 jajka

- 3 łyżki bułki tartej + do panierki

- po łyżce posiekanej natki i koperku

- sól, czarny i biały pieprz

- olej lub masło klarowane do smażenia

 

Cukinię (ze skórką ale bez pestek) zetrzeć na tarce i odłożyć. Do małego garnka wsypać kaszę, dodać obraną i startą na tarce marchewkę, wlać bulion, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości kaszy i aż wchłonie cały płyn. Odstawić z ognia, zdjąć pokrywę i przestudzić.

Cukinię włożyć do większej miski (jeśli pojawił się sok, należy go odlać). Do cukinii zetrzeć cebulę i czosnek na drobnej tarce, dodać 3 łyżki bułki tartej i wymieszać. Następnie dodać kaszę z marchewką, natkę i koperek i dokładnie wyrobić masę. Można przygotować wcześniej i schować do lodówki.

Przed smażeniem dodać do masy jedno jajko, doprawić ją solą i pieprzem. Uformować 5 kotletów, obtoczyć je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej.

Rozgrzać patelnię z masłem lub olejem, położyć kotlety i smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku

Komentarze