Bardzo dobre i sycące, ale warto rozważyć przygotowanie ich od razu z większej porcji ;)
Składniki na 5-6 kotletów:
- 250 g cukinia
- 1/4 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała marchewka
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka bulionu
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej + do panierki
- po łyżce posiekanej natki i koperku
- sól, czarny i biały pieprz
- olej lub masło klarowane do smażenia
Cukinię (ze skórką ale bez pestek) zetrzeć na
tarce i odłożyć. Do małego garnka wsypać kaszę, dodać obraną i startą na tarce
marchewkę, wlać bulion, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut do
miękkości kaszy i aż wchłonie cały płyn. Odstawić z ognia, zdjąć pokrywę i
przestudzić.
Cukinię włożyć do większej miski (jeśli
pojawił się sok, należy go odlać). Do cukinii zetrzeć cebulę i czosnek na
drobnej tarce, dodać 3 łyżki bułki tartej i wymieszać. Następnie dodać kaszę z
marchewką, natkę i koperek i dokładnie wyrobić masę. Można przygotować
wcześniej i schować do lodówki.
Przed smażeniem dodać do masy jedno jajko,
doprawić ją solą i pieprzem. Uformować 5 kotletów, obtoczyć je w roztrzepanym
jajku, następnie w bułce tartej.
Rozgrzać patelnię z masłem lub olejem,
położyć kotlety i smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku
Komentarze