Składniki:
- 1 cukinia, ta z tych małych
- 1 bakłażan
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. ½ słoika suszonych pomidorów z zalewy
(ilość najlepiej dostosować do upodobań)
- sól i pieprz
Zarówno cukinię jak i bakłażana przecina
wzdłuż na dwie części. Oprószamy je solą i skrapiamy oliwą. Pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut. Po tym czasie
przekładamy do miski, którą szczelnie zamykamy, by warzywa jeszcze doszły i
puściły soki.
Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości
oliwy, pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Studzimy.
Pomidory odcedzamy z zalewy.
Wszystkie składniki miksujemy razem na
jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze