pasta z pieczonej cukinii i bakłażana

 


Składniki:

- 1 cukinia, ta z tych małych

- 1 bakłażan

- 1 czerwona cebula

- 1 ząbek czosnku

- ok. ½ słoika suszonych pomidorów z zalewy (ilość najlepiej dostosować do upodobań)

- sól i pieprz

Zarówno cukinię jak i bakłażana przecina wzdłuż na dwie części. Oprószamy je solą i skrapiamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-30 minut. Po tym czasie przekładamy do miski, którą szczelnie zamykamy, by warzywa jeszcze doszły i puściły soki.

Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Studzimy.

Pomidory odcedzamy z zalewy.

Wszystkie składniki miksujemy razem na jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze