Składniki:
- 1050 g
naturalnego serka homogenizowanego
- 2 budynie
waniliowe bez cukru
- 1
łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
- niepełne 2/3
szklanki cukru
- 5 jajek
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 21 cm wykładając ją papierem.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy na kilkanaście
minut do lodówki, a następnie ubijamy na sztywną pianę.
Pozostałe składniki mieszamy ze sobą. Na koniec dodajemy białka, w trzech turach, za każdym razem dokładnie mieszając.
Masę przelewamy do tortownicy. Delikatnie uderzamy nią trzy razy
o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Pieczemy
w piekarniku nagrzanym na 170 stopni przez 60minut lub dłużej jeśli jest taka
konieczność.
Komentarze