sernik z naturalnego serka homogenizowanego


Składniki:

- 1050 g naturalnego serka homogenizowanego

- 2 budynie waniliowe bez cukru

- 1 łyżeczka cukru wanilinowego

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- niepełne 2/3 szklanki cukru

- 5 jajek

 

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 21 cm wykładając ją papierem.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, a następnie ubijamy na sztywną pianę.

Pozostałe składniki mieszamy ze sobą. Na koniec dodajemy białka, w  trzech turach, za każdym razem dokładnie mieszając.

Masę przelewamy do tortownicy. Delikatnie uderzamy nią trzy razy o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 stopni przez 60minut lub dłużej jeśli jest taka konieczność.


Komentarze