sałatka z jajkiem na twardo i grillowanymi szparagami



Składniki na 2 porcje 
- 1 pęczek zielonych szparagów 
- 1-2 łyki oliwy z oliwek do smażenia 
- 2 jajka ugotowane na twardo (6 minut) 
- 2 garście rukoli lub sałaty 
- 50 g tartego parmezanu 
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki (i/lub szczypiorku) 

WINEGRET SZALOTKOWY: 
- 1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana 
- sól morska i świeżo zmielony pieprz 
- 2 łyżki czerwonego octu winnego 
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 

PRZYGOTOWANIE 
Przygotować winegret szalotkowy: drobno posiekaną cebulkę posypać solą i pieprzem. Po kilku minutach wymieszać z czerwonym octem winnym, odstawić na 30 minut. 
Połączyć z oliwą z oliwek extra virgin. 

Szparagi umyć, odciąć białe i stwardniałe końcówki, obrać do połowy długości. Posypać solą oraz wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować raz przewracając po 3 - 4 minuty z każdej strony, aż będą zbrązowiałe, miękkie, ale jeszcze dość chrupiące. 
W międzyczasie ugotować jajka na twardo. 

Szparagi ułożyć na rukoli lub sałacie, posypać tartym parmezanem, polać oliwą z oliwek extra virgin, posypać drobno posiekanym jajkiem oraz natką i/lub szczypiorkiem. Przed samym podaniem polać winegretem z szalotkami, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą 
Podawać z pieczywem.

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku

Komentarze