- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1-2 łyki oliwy z oliwek do smażenia
- 2 jajka ugotowane na twardo (6 minut)
- 2 garście rukoli lub sałaty
- 50 g tartego parmezanu
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki (i/lub szczypiorku)
WINEGRET SZALOTKOWY:
- 1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
PRZYGOTOWANIE
Przygotować winegret szalotkowy: drobno posiekaną cebulkę posypać solą i pieprzem. Po kilku minutach wymieszać z czerwonym octem winnym, odstawić na 30 minut.
Połączyć z oliwą z oliwek extra virgin.
Szparagi umyć, odciąć białe i stwardniałe końcówki, obrać do połowy długości. Posypać solą oraz wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować raz przewracając po 3 - 4 minuty z każdej strony, aż będą zbrązowiałe, miękkie, ale jeszcze dość chrupiące.
W międzyczasie ugotować jajka na twardo.
Szparagi ułożyć na rukoli lub sałacie, posypać tartym parmezanem, polać oliwą z oliwek extra virgin, posypać drobno posiekanym jajkiem oraz natką i/lub szczypiorkiem.
Przed samym podaniem polać winegretem z szalotkami, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą
Podawać z pieczywem.
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku
Komentarze