zapiekanki tex mex

Pyszne zapiekanki w innym wydaniu, z mięsem wołowym i czerwoną fasolą. 
Składnik na 5 porcji.  
SOS MIĘSNY 
- 800 g mielonej wołowiny 
- 5 łyżek oleju roślinnego 
- 2 cebula 
- 4 ząbki czosnku 
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 2 łyżeczki kminu, 
- 2 łyżeczki oregano 
- 1/2 łyżeczki płatków chili 
- 400 ml bulionu wołowego 
- 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli 
- 1/2 puszki kukurydzy
- 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego 
ORAZ 
- 2-3 bagietki bagietki 
- 350 g tartej żółtej mozzarelli lub innego sera 
- kawałek papryczki chili (wedle uznania) 
- natka pietruszki lub świeża kolendra 
- ketchup 

PRZYGOTOWANIE 
SOS MIĘSNY 
Na dużej patelni na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Dodać przyprawy i mieszając smażyć przez kilkanaście sekund. 
Stopniowo dodawać mieloną wołowinę obsmażając mięso na dużym ogniu, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką. Gdy mięso będzie już dobrze obsmażone wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut. 
Dodać odcedzoną fasolę, koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i gotować już bez przykrycia co chwilę mieszając przez ok. 5 - 10 minut, aż płyn się zredukuje. 

PIECZENIE 
Piekarnik nastawić na funkcję grilla lub, ok. 200 stopni C. 
Bagietki przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na dużej blaszce. Nałożyć nadzienie mięsne, posypać tartym serem i posiekaną papryczką chili. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 5 minut lub aż ser i bagietki się zrumienią. 
Po upieczeniu posypać posiekaną natką lub kolendrą i podawać ze śmietaną oraz ketchupem.

Komentarze