Pyszne zapiekanki w innym wydaniu, z mięsem wołowym i czerwoną fasolą.
Składnik na 5 porcji.
SOS MIĘSNY
- 800 g mielonej wołowiny
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 2 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 2 łyżeczki kminu,
- 2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 400 ml bulionu wołowego
- 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
ORAZ
- 2-3 bagietki bagietki
- 350 g tartej żółtej mozzarelli lub innego sera
- kawałek papryczki chili (wedle uznania)
- natka pietruszki lub świeża kolendra
- ketchup
PRZYGOTOWANIE
SOS MIĘSNY
Na dużej patelni na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek.
Dodać przyprawy i mieszając smażyć przez kilkanaście sekund.
Stopniowo dodawać mieloną wołowinę obsmażając mięso na dużym ogniu, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką.
Gdy mięso będzie już dobrze obsmażone wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut.
Dodać odcedzoną fasolę, koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i gotować już bez przykrycia co chwilę mieszając przez ok. 5 - 10 minut, aż płyn się zredukuje.
PIECZENIE
Piekarnik nastawić na funkcję grilla lub, ok. 200 stopni C.
Bagietki przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na dużej blaszce.
Nałożyć nadzienie mięsne, posypać tartym serem i posiekaną papryczką chili.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 5 minut lub aż ser i bagietki się zrumienią.
Po upieczeniu posypać posiekaną natką lub kolendrą i podawać ze śmietaną oraz ketchupem.
Komentarze