babka marmurkowa


 Prosty przepis na puszystą i wilgotną babkę wielkanocną.

Składniki:

- 5 jajek

- 180 ml oleju roślinnego

- 100 ml soku z cytryny + skórka z 1 cytryny

- 200 g cukru pudru

- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu

- 300 g mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki naturalnego kakao

DEKORACJA

- lukier cytrynowy lub zwykły, dekoracje cukrowe lub posypki

Jajka włożyć do miski z bardzo ciepłą wodą i ocieplić przez ok. 10 - 15 minut. Rozdzielić białka od żółtek.

Olej delikatnie ocieplić (np. w kąpieli wodnej) aby nie był bardzo zimny.

Przygotować formę na babkę ok. 23 cm szerokości i dokładnie ją natłuścić. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.

W misce do ubijania umieścić olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny, cukier puder oraz wanilię. Ubijać na średnich i dużych obrotach przez ok. 3 minuty.

Następnie dodawać po jednym żółtku, za każdym razem zmiksować na małych obrotach miksera, do połączenia się składników.

W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać ją w 3 partiach do mokrych składników, za każdym razem delikatnie miksując mikserem na małych obrotach, tylko do połączenia.

Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Odłożyć około 1/4 ilości piany. Resztę piany dodać do miski z ciastem w 2 partiach, za każdym razem mieszać szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach, tylko do połączenia.

Do odłożonej piany z białek dodać około 1/4 ilości ciasta, dodać też kakao i połączyć wszystko szpatułką lub mikserem na małych obrotach do połączenia się składników.

Wykładać do formy naprzemian jane i ciemne ciasto (najpierw warstwa jasnego ciasta na dno formy, potem mniejsza porcja ciemnego na wierzch i tak dalej).

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyłożyć z formy na paterę i udekorować lukrem oraz ozdobami.

Przepis z Kwestii Smaku

Komentarze