Prosty przepis na puszystą i wilgotną babkę wielkanocną.
Składniki:
- 5 jajek
- 180 ml oleju roślinnego
- 100 ml soku z cytryny + skórka z 1 cytryny
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub 1
łyżeczka ekstraktu
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki naturalnego kakao
DEKORACJA
- lukier cytrynowy lub zwykły, dekoracje
cukrowe lub posypki
Jajka włożyć do miski z bardzo ciepłą wodą i
ocieplić przez ok. 10 - 15 minut. Rozdzielić białka od żółtek.
Olej delikatnie ocieplić (np. w kąpieli
wodnej) aby nie był bardzo zimny.
Przygotować formę na babkę ok. 23 cm szerokości
i dokładnie ją natłuścić. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
W misce do ubijania umieścić olej, sok z
cytryny, skórkę z cytryny, cukier puder oraz wanilię. Ubijać na średnich i
dużych obrotach przez ok. 3 minuty.
Następnie dodawać po jednym żółtku, za każdym
razem zmiksować na małych obrotach miksera, do połączenia się składników.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem
do pieczenia. Dodać ją w 3 partiach do mokrych składników, za każdym razem
delikatnie miksując mikserem na małych obrotach, tylko do połączenia.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę.
Odłożyć około 1/4 ilości piany. Resztę piany dodać do miski z ciastem w 2
partiach, za każdym razem mieszać szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach,
tylko do połączenia.
Do odłożonej piany z białek dodać około 1/4
ilości ciasta, dodać też kakao i połączyć wszystko szpatułką lub mikserem na
małych obrotach do połączenia się składników.
Wykładać do formy naprzemian jane i ciemne
ciasto (najpierw warstwa jasnego ciasta na dno formy, potem mniejsza porcja
ciemnego na wierzch i tak dalej).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez
około 45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Wyłożyć z formy na paterę i udekorować lukrem oraz ozdobami.
Przepis z Kwestii Smaku
Komentarze