babeczki leśny mech


 Składniki na 12 sztuk

BABECZKI

- ok. 300 - 400 g mrożonego szpinaku (liście) lub ok. 300 - 400 g świeżego

- 2/3 szklanki oleju roślinnego

- 1 szklanka cukru

- 3 jajka

- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM MASCARPONE Z OWOCAMI

- 250 g serka mascarpone (zimnego)

- 200 ml śmietanki 30% z kartonika (zimnej)

- 4 łyżki cukru pudru

- 1 łyżka cukru wanilinowego

- 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)

- 250 g owoców np. truskawek, jagód, borówki amerykańskie 

DEKORACJA

- np. świeże kwiatki, mięta, figi, kawałki truskawek, borówki, jagody

 

BABECZKI

Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody, zmiksować blenderem ręcznym (żyrafą) na jednolity mus (najlepiej miksować w wysokim i wąskim plastikowym pojemniku). Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie, następnie wyłożyć na sitko i odcisnąć, zmiksować na mus.

Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) - włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę (ok. 7 minut). Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.

Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.

Masę wyłożyć do 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

KREM MASCARPONE Z OWOCAMI

Do misy miksera włożyć schłodzone mascarpone i śmietankę, dodać cukier puder oraz cukier wanilinowy. Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Na koniec można zmiksować ze śmietan - fix. Dodać posiekane owoce i ponownie zmiksować.

PRZEŁOŻENIE

Odciąć 1/3 wierzchnią część babeczki. Odciętą część pokruszyć. Na dolną część wyłożyć krem mascarpone z owocami i posypać lub obłożyć pokruszonym zielonym ciastem. Dowolnie udekorować.

Przepis pochodzi z Kwestia Smaku

Komentarze