Składniki na 12 sztuk
BABECZKI
- ok. 300 - 400 g mrożonego szpinaku (liście)
lub ok. 300 - 400 g świeżego
- 2/3 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM MASCARPONE Z OWOCAMI
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 200 ml śmietanki 30% z kartonika (zimnej)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)
- 250 g owoców np. truskawek, jagód, borówki
amerykańskie
DEKORACJA
- np. świeże kwiatki, mięta, figi, kawałki
truskawek, borówki, jagody
BABECZKI
Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru
wody, zmiksować blenderem ręcznym (żyrafą) na jednolity mus (najlepiej miksować
w wysokim i wąskim plastikowym pojemniku). Świeży szpinak po umyciu włożyć do
garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie, następnie wyłożyć
na sitko i odcisnąć, zmiksować na mus.
Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) - włożyć
do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w
razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka
wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę (ok. 7 minut).
Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.
Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych
obrotach miksera do połączenia się składników. Oddzielnie przesiać mąkę i
wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na
małych obrotach do połączenia się składników.
Masę wyłożyć do 12 papilotek umieszczonych w
formie na muffiny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25
minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
KREM MASCARPONE Z OWOCAMI
Do misy miksera włożyć schłodzone mascarpone
i śmietankę, dodać cukier puder oraz cukier wanilinowy. Ubijać przez kilka
minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Na koniec można zmiksować ze
śmietan - fix. Dodać posiekane owoce i ponownie zmiksować.
PRZEŁOŻENIE
Odciąć 1/3 wierzchnią część babeczki. Odciętą
część pokruszyć. Na dolną część wyłożyć krem mascarpone z owocami i posypać lub
obłożyć pokruszonym zielonym ciastem. Dowolnie udekorować.
Przepis
pochodzi z Kwestia Smaku
Komentarze