pasta z bakłażana


Świetna w smaku, choć mam wrażenie, że za każdym razem smakuje inaczej.

Składniki:

- 1 bakłażan

- 3 łyżeczki pasty tahini

- 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy

- 1 nie za duża cebula

- oliwa

- sól i pieprz

 

Bakłażana rozcinamy na pół po długości. Skrapiamy oliwą i oprószamy niewielką ilością soli. Wkładamy na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-30 minut.

Następnie bakłażana studzimy, obieramy ze skórki i oczyszczamy z ewentualnych przypaleń.

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na złoto na niewielkiej ilości oliwy.

Miąższ bakłażana, podsmażoną cebulę, pomidory bez nadmiaru oleju i pastę tahini miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Pasta  inspirowana przepisem od Olga Smile

 

Komentarze