Świetna w smaku, choć mam wrażenie, że za każdym razem smakuje inaczej.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 3 łyżeczki pasty tahini
- 6 połówek suszonych pomidorów z
zalewy
- 1 nie za duża cebula
- oliwa
- sól i pieprz
Bakłażana rozcinamy na pół po
długości. Skrapiamy oliwą i oprószamy niewielką ilością soli. Wkładamy na
blaszce do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-30 minut.
Następnie bakłażana studzimy,
obieramy ze skórki i oczyszczamy z ewentualnych przypaleń.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy
na złoto na niewielkiej ilości oliwy.
Miąższ bakłażana, podsmażoną
cebulę, pomidory bez nadmiaru oleju i pastę tahini miksujemy na jednolitą masę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pasta
inspirowana przepisem od Olga Smile
Komentarze