Składniki:
-
2 płaty ciasta francuskiego
-
pesto zielone, czerwone bądź pasta z czarnych oliwek
-
kilka łyżek mleka
-
opcjonalnie biały lub czarny sezam
Piekarnik
rozgrzewamy do 200 stopni.
Na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy płat ciasta francuskiego
(najlepiej, gdy mają one okrągły kształt, w przypadku prostokątnych płatów –
jeśli są duże przekrawamy je na pół). Smarujemy je 3-4 łyżkami pesto lub pastą
z oliwek. Przykrywamy drugim płatem i sklejamy brzegi.
Nacinamy
tworząc paski/promienie, pozostawiając małe kółko pośrodku. Każdy pasek
zawijamy w śrubkę. Smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.
Wstawiamy
do piekarnika i pieczemy 15-20 minut – na złoty kolor.
Można
dodać drobno pokrojoną szynkę lub starty ser, ale trzeba uważać, żeby nie
przesadzić, by nie wyszło za tłuste.
Komentarze