gwiazda z ciasta francuskiego

Składniki:

- 2 płaty ciasta francuskiego

- pesto zielone, czerwone bądź pasta z czarnych oliwek

- kilka łyżek mleka

- opcjonalnie biały lub czarny sezam

 

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy płat ciasta francuskiego (najlepiej, gdy mają one okrągły kształt, w przypadku prostokątnych płatów – jeśli są duże przekrawamy je na pół). Smarujemy je 3-4 łyżkami pesto lub pastą z oliwek. Przykrywamy drugim płatem i sklejamy brzegi.

Nacinamy tworząc paski/promienie, pozostawiając małe kółko pośrodku. Każdy pasek zawijamy w śrubkę. Smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.

 


Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut – na złoty kolor.

Można dodać drobno pokrojoną szynkę lub starty ser, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić, by nie wyszło za tłuste.

Komentarze