zapiekanka z bakłażanem i cukinią

 


Składniki na 6 porcji:

- 1 bakłażan

- 1 średnia cukinia

- 4-5 ugotowanych ziemniaków średniej wielkości

- 1 średnia cebula

- 2 ząbki czosnku

- 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

- 1/2 puszki kukurydzy

- 1/2 pęczka natki pietruszki

- 500 g gęstej passaty pomidorowej

- ok 160 g startego sera żółtego

- sól i pieprz


Sos beszamelowy:

- 250 ml mleka

- 20 g mąki

- 15 g masła

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Umytego bakłażana i cukinię kroimy na ok. centymetrowe plastry, które następnie delikatnie solimy i grillujemy na patelni lub w opiekaczu. Najlepiej bez dodatku tłuszczu lub z niewielką ilością oliwy. Tak przygotowane warzywa odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym.

Cebulę drobno kroimy, czosnek siekamy. Na patelni, na rozgrzanej łyżce oleju rumienimy cebulę, dodajemy czosnek, a po minucie wrzucamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż mięso się zarumieni. Wlewamy passatę i dusimy ok. 20-30 minut, częściowo bez pokrywki, by nadmiar płynu odparował. Pod koniec dodajemy kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki.

Przygotowujemy sos beszamelowy. Na małej patelni lub z garnuszku roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę, łączymy i mieszając czekamy, aż całość się lekko zazłoci.  Wlewamy mleko i energicznie mieszamy, najlepiej rózgą, by nie powstały grudki. Doprawiamy sola, pieprzem i świeżo startą gałką. Mieszamy, aż zgęstnieje.

Prostokątne naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Wykładamy warstwę ziemniaków (tak by ich część została na wierzch), bakłażana i cukinii. Następnie wykładamy mięso i kolejną warstwę ziemniaków, którą pokrywamy  beszamelem i startym serem.

Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Pod koniec bez pokrywki.

Komentarze