Składniki:
Ciasto:
- ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- ½ szklanki mąki pszennej tortowej
- 120 g zimnego masła
- ½ łyżeczki cukru
pudru
- ¾ łyżeczki gruboziarnistej soli
- 2-4 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
- 500 g gruszek
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 białka
- 2-3 łyżki drobniutko posiekanych migdałów
Dodatkowo:
- 15-20 g masła
- 1 jajko (lub żółtko wymieszane z mlekiem)
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
Obie mąki mieszamy z sola i cukrem pudrem. Dodajemy
pokrojone w małe kawałki masło. Mieszamy, dodajemy wodę i szybko zagniatamy. Formujemy z ciasta kulę, owijamy w folię
spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Nadzienie
Umyte gruszki przekrawamy na pół, wycinamy z nich gniazda
nasienne i kroimy na niezbyt grube plasterki. Umieszczamy w dużej misce razem z
2 łyżkami cukru, mąką i waniliowym ekstraktem. Całość mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałymi 2 łyżkami
cukru na sztywno. Dodajemy migdały i delikatnie mieszamy.
Formowanie ciasta:
Na lekko oprószonym mąką papierze do pieczenia rozwałkowujemy
ciasto na ok. 30-cm koło. Przekładamy je na blachę do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Na środku ciasta równomiernie rozkładamy pianę z migdałami,
zostawiając ok. 5-7 centymetrowe brzegi. Na wierzch układamy nachodzące dość
mocno na siebie plasterki gruszek.
Brzeg ciasta zawijamy i zakładamy do środka, na gruszki. Gdzie
nie gdzie zakładając fałdy ciasta na siebie. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i
posypujemy cukrem trzcinowym.
Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim
gruszki.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut.
Po ostudzeniu posypujemy pozostałym cukrem (niepełne 2
łyżki) wymieszanym z cynamonem.
Komentarze