rustykalny galette z gruszkami

 Składniki:

Ciasto:

- ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

- ½ szklanki mąki pszennej tortowej

- 120 g zimnego masła

- ½  łyżeczki cukru pudru

- ¾ łyżeczki gruboziarnistej soli

- 2-4 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

- 500 g gruszek

- 4 łyżki cukru trzcinowego

- 1 łyżka mąki

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 2 białka

- 2-3 łyżki drobniutko posiekanych migdałów

Dodatkowo:

- 15-20 g masła

- 1 jajko (lub żółtko wymieszane z mlekiem)

- 2-3 łyżki cukru trzcinowego

- 1 łyżeczka cynamonu

 

Ciasto:

Obie mąki mieszamy z sola i cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło. Mieszamy, dodajemy wodę i szybko zagniatamy.  Formujemy z ciasta kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Nadzienie

Umyte gruszki przekrawamy na pół, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy na niezbyt grube plasterki. Umieszczamy w dużej misce razem z 2 łyżkami cukru, mąką i waniliowym ekstraktem. Całość mieszamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałymi 2 łyżkami cukru na sztywno. Dodajemy migdały i delikatnie mieszamy.

Formowanie ciasta:

Na lekko oprószonym mąką papierze do pieczenia rozwałkowujemy ciasto na ok. 30-cm koło. Przekładamy je na blachę do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C.

Na środku ciasta równomiernie rozkładamy pianę z migdałami, zostawiając ok. 5-7 centymetrowe brzegi. Na wierzch układamy nachodzące dość mocno na siebie plasterki gruszek.

Brzeg ciasta zawijamy i zakładamy do środka, na gruszki. Gdzie nie gdzie zakładając fałdy ciasta na siebie. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.

Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim gruszki.

Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut.

Po ostudzeniu posypujemy pozostałym cukrem (niepełne 2 łyżki) wymieszanym z cynamonem.

Komentarze