Składniki na 6-7 porcji:
- 450 g pulpy z mango (z puszki)
- 120 ml jogurtu
- 5 łyżek białego cukru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżki agaru
- opcjonalnie: 2 łyżki soku z limonki
Sos kokosowy:
- 250 ml mleczka kokosowego
- 50 ml wody
- 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Owoce, np. mango.
Pudding:
Mieszamy mango z jogurtem na gładką masę. Następnie dodajemy
oba cukry. Zaczynamy od brązowego. Cukier biały dodajemy stopniowo, próbując,
aby dopasować poziom słodyczy.
W rondlu podgrzewamy wodę i dodajemy agar. Mieszamy
dokładnie, aż proszek się rozpuści. Wyłączamy grzanie, dodajemy owocowy krem i
dokładnie łączymy.
Do przygotowanych miseczek lub foremek nakładamy pudding. Odstawiamy na 2 godziny, do stężenia. Podajemy z sosem i świeżymi owocami.
Sos:
Do niewielkiego garnka wlewamy mleko. Dodajemy cukier
trzcinowy i wanilinowy, podgrzewamy. Gdy mleczko zacznie się gotować wlewamy
wodę z mąką. Gotujemy na małym ogniu, aż całość lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z
ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Komentarze