pudding z mango z kokosowym sosem


Składniki na 6-7 porcji:

- 450 g pulpy z mango (z puszki)

- 120 ml jogurtu

- 5 łyżek białego cukru

- 2 łyżki cukru trzcinowego

- 200 ml ciepłej wody

- 2 łyżki agaru

- opcjonalnie: 2 łyżki soku z limonki

Sos kokosowy:

- 250 ml mleczka kokosowego

- 50 ml wody

- 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka cukru trzcinowego

- 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Owoce, np. mango.

Pudding:

Mieszamy mango z jogurtem na gładką masę. Następnie dodajemy oba cukry. Zaczynamy od brązowego. Cukier biały dodajemy stopniowo, próbując, aby dopasować poziom słodyczy.

W rondlu podgrzewamy wodę i dodajemy agar. Mieszamy dokładnie, aż proszek się rozpuści. Wyłączamy grzanie, dodajemy owocowy krem i dokładnie łączymy.

Do przygotowanych miseczek lub foremek nakładamy pudding. Odstawiamy na 2 godziny, do stężenia. Podajemy z sosem i świeżymi owocami.

Sos:

Do niewielkiego garnka wlewamy mleko. Dodajemy cukier trzcinowy i wanilinowy, podgrzewamy. Gdy mleczko zacznie się gotować wlewamy wodę z mąką. Gotujemy na małym ogniu, aż całość lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

 

 

Komentarze