ZIEMNIAKI:
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- oliwa
- sól
KURCZAK:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- pomidor
- 1 kulka mozzarelli
- pesto (bazylia z parmigiano reggiano)
- sól i pieprz
ZIEMNIAKI
Szorujemy porządnie, następnie wkładamy do
wrzątku i gotujemy ok. 5-8 minut. Odcedzamy i osuszamy. Każdego ziemniaka
nacinamy co 2 mm, uważając , aby nie dociąć do końca (można ułożyć ziemniaka np.
pomiędzy dwoma nożami). Plasterki lekko rozchylamy, oprószamy solą i smarujemy
oliwą.
Układamy w dużym naczyniu żaroodpornym i
wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do
200 stopni. Pieczemy 30 minut.
KURCZAK
Filety osuszamy, nacinamy pod skosem co 2 cm
i oprószamy solą i pieprzem. Mozzarellę i pomidora kroimy w plasterki. Nacięcia
filetów smarujemy pesto i do każdego wkładamy po plasterku sera i pomidora (lub
połówkę).
Mięso układamy w naczyniu obok ziemniaków.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut.
Przed podaniem mięso smarujemy pesto.
Komentarze