kurczak z pesto z ziemniakami hasselback


 ZIEMNIAKI:

- 4-5 średniej wielkości ziemniaków

- oliwa

- sól

KURCZAK:

- 2 pojedyncze filety z kurczaka

- pomidor

- 1 kulka mozzarelli

- pesto (bazylia z parmigiano reggiano)

- sól i pieprz

ZIEMNIAKI

Szorujemy porządnie, następnie wkładamy do wrzątku i gotujemy ok. 5-8 minut. Odcedzamy i osuszamy. Każdego ziemniaka nacinamy co 2 mm, uważając , aby nie dociąć do końca (można ułożyć ziemniaka np. pomiędzy dwoma nożami). Plasterki lekko rozchylamy, oprószamy solą i smarujemy oliwą.

Układamy w dużym naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego  do 200 stopni. Pieczemy 30 minut.

KURCZAK

Filety osuszamy, nacinamy pod skosem co 2 cm i oprószamy solą i pieprzem. Mozzarellę i pomidora kroimy w plasterki. Nacięcia filetów smarujemy pesto i do każdego wkładamy po plasterku sera i pomidora (lub połówkę).

Mięso układamy w naczyniu obok ziemniaków. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut.

Przed podaniem mięso smarujemy pesto.

Komentarze