Składniki (4-6 porcji)
-
700 g kalafiora
-
2 średnie ziemniaki
-
2 kalarepki
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
-
1/2 łyżeczki liści suszonej kolendry
-
sól i pieprz
-
oliwa extra vergine
-
1 litr bulionu
-
250 ml dowolnego mleka
Chipsy z
jarmużu:
-
100 g jarmużu
-
sól
-
2 łyżki oliwy extra vergine
Opcjonalnie:
-
posiekane pistacje (opcjonalnie)
Zupa:
Piekarnik
nagrzać do 190 stopni C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć
papierem do pieczenia.
Kalafiora
pokroić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, kalarepki obrać i
pokroić na kawałki, cebulę obrać i pokroić w większą kostkę, czosnek obrać i
przepołowić.
Warzywa
włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, posypać łyżeczką kuminu, pół łyżeczki
kolendry oraz skropić 2 łyżkami oliwy, wymieszać, wyłożyć na blaszkę. Piec
przez 40 minut.
Wszystkie
upieczone warzywa włożyć do garnka, zalać gorącym bulionem i zagotować. Gotować
przez ok. 3 minuty, następnie zmiksować z dodatkiem mleka.
Chipsy z
jarmużu:
Piekarnik
nagrzać do 190 stopni C. Jarmuż umyć, oderwać liście od twardej łodyżki
(łodyżkę odrzucić). Liście umieścić w misce, doprawić solą, polać oliwą i
dokładnie wymieszać.
Wyłożyć
na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia,
zachowując małe odstępy. Wstawić na górną półkę piekarnika i piec
przez 10 minut.
Komentarze