krem z pieczonego kalafiora i kalarepy z chipsami z jarmużu

 Składniki (4-6 porcji)

- 700 g kalafiora

- 2 średnie ziemniaki

- 2 kalarepki

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)

- 1/2 łyżeczki liści suszonej kolendry

- sól i pieprz

- oliwa extra vergine

- 1 litr bulionu

- 250 ml dowolnego mleka

Chipsy z jarmużu:

- 100 g jarmużu

- sól

- 2 łyżki oliwy extra vergine

Opcjonalnie:

- posiekane pistacje (opcjonalnie)

Zupa:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Kalafiora pokroić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, kalarepki obrać i pokroić na kawałki, cebulę obrać i pokroić w większą kostkę, czosnek obrać i przepołowić.

Warzywa włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, posypać łyżeczką kuminu, pół łyżeczki kolendry oraz skropić 2 łyżkami oliwy, wymieszać, wyłożyć na blaszkę. Piec przez 40 minut.

Wszystkie upieczone warzywa włożyć do garnka, zalać gorącym bulionem i zagotować. Gotować przez ok. 3 minuty, następnie zmiksować z dodatkiem mleka.

Chipsy z jarmużu:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Jarmuż umyć, oderwać liście od twardej łodyżki (łodyżkę odrzucić). Liście umieścić w misce, doprawić solą, polać oliwą i dokładnie wymieszać.

Wyłożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy. Wstawić na górną półkę piekarnika i piec przez 10 minut.

 

Komentarze