Składniki na ok. 16 sztuk:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 170 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g jagód (ok. 1 szklanki)
Dodatkowo: świeże jagody / jogurt / syrop klonowy
Wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym za
pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodać mąkę z proszkiem
do pieczenia (najlepiej bezpośrednio przez sitko) i wymieszać lub delikatnie
zmiksować tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Dodać
jagody i delikatnie wymieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z
nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka
zachowując odstępy.
Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą
ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Można smażyć beztłuszczowo, ale ja
dodaję małą ilość masła na patelnię, dla smaku i ładnego zrumienienia placków.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia,
przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków
patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym lub gąbką.
*
Do ciasta można dodać 2 - 3 łyżki rozpuszczonego masła (w
tym samym momencie co jajka), placki będą wówczas bardziej
"wilgotne". Można je też dosłodzić, choć osobiście uważam, że to
zbędne.
Komentarze