Składniki na średnio dużą porcję:
- 1 ½ szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka płatków żytnich
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
- 1 szklanka żurawiny
- 1 łyżka sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki miodu
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 100 ml świeżego soku jabłkowego
Płatki mieszamy z orzechami, sezamem, dynią, słonecznikiem i
żurawiną.
W rondelku zagotowujemy sok z 1 łyżką oleju i miodem.
Ciepłym płynem zalewamy mieszankę z ziarnami. Mieszamy, aż płatki wsiąkną płyn.
Wsypujemy cukier i ponownie mieszamy.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną 1
łyżką oleju.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i suszymy
ok. 40 minut. Przewracając co 10 minut. Wyciągamy z piekarnika i dobrze
studzimy.
Komentarze