granola z ziarnami i żurawiną


Składniki na średnio dużą porcję:

- 1 ½ szklanki płatków owsianych górskich

- 1 szklanka płatków żytnich

- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich

- 1 szklanka żurawiny

- 1 łyżka sezamu

- 2 łyżki pestek dyni

- 2 łyżki pestek słonecznika

- 2 łyżki miodu

- ½ szklanki cukru trzcinowego

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 100 ml świeżego soku jabłkowego

Płatki mieszamy z orzechami, sezamem, dynią, słonecznikiem i żurawiną.

W rondelku zagotowujemy sok z 1 łyżką oleju i miodem. Ciepłym płynem zalewamy mieszankę z ziarnami. Mieszamy, aż płatki wsiąkną płyn. Wsypujemy cukier  i ponownie mieszamy.

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną 1 łyżką oleju.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i suszymy ok. 40 minut. Przewracając co 10 minut. Wyciągamy z piekarnika i dobrze studzimy.

 

Komentarze