Składniki na 2 porcje:
- 200-250 g pieczarek (najlepiej małych)
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 3 plasterki szynki (lub więcej)
- 8 garści szpinaku
- 6 jajek
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- szczypiorek
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pól lub na ćwiartki.
Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z dwiema łyżkami wody. Po kilku minutach powinny
lekko zmięknąć, skurczyć się i oddać trochę wody. Przerzucić na sitko.
Szalotkę i czosnek obieramy, drobno siekamy i oprószamy solą.
Szynkę kroimy w małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę z
czosnkiem. Dodajemy szynkę, chwilę smażymy i wrzucamy czosnek. Podgrzewamy, aż
szpinak zwiędnie.
Przygotowujemy formę do tarty. Jeśli ma wyciągany dół,
wykładamy ja papierem do pieczenia. Jeśli mamy żeliwną patelnię to możemy z
niej skorzystać.
Jajka rozkłócamy w misce i mieszamy z pieczarkami.
Doprawiamy solą i pieprzem. Do formy przekładamy szpinak, zalewamy masą
jajeczną. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20
minut, aż jajka się zetną.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze