frittata ze szpinakiem i pieczarkami

 


Składniki na 2 porcje:

- 200-250 g pieczarek (najlepiej małych)

- 1 szalotka

- 1 ząbek czosnku

- 3 plasterki szynki (lub więcej)

- 8 garści szpinaku

- 6 jajek

- 2 łyżki oliwy

- sól i pieprz

- szczypiorek

 

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pól lub na ćwiartki. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z dwiema łyżkami wody. Po kilku minutach powinny lekko zmięknąć, skurczyć się i oddać trochę wody. Przerzucić na sitko.

Szalotkę i czosnek obieramy, drobno siekamy i oprószamy solą. Szynkę kroimy w małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy szynkę, chwilę smażymy i wrzucamy czosnek. Podgrzewamy, aż szpinak zwiędnie.

Przygotowujemy formę do tarty. Jeśli ma wyciągany dół, wykładamy ja papierem do pieczenia. Jeśli mamy żeliwną patelnię to możemy z niej skorzystać.

Jajka rozkłócamy w misce i mieszamy z pieczarkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Do formy przekładamy szpinak, zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut, aż jajka się zetną.

Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Komentarze