Składniki:
- 2 mocno dojrzałe banany
- 1½ szklanki marchewki startej na tarce o małych oczkach
- 1 szklanka posiekanych orzechów (dałam pół na pół włoskie
i nerkowce)
- 2/3 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki soli
- 1 ½ cynamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 jajka
- ½ szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki jogurtu typu greckiego
Banany dokładnie rozgniatamy. Dodajemy marchewkę i mieszamy.
Wsypujemy orzechy, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą,
solą i przyprawami. Dokładnie mieszamy
W drugiej misce łączymy jajka, olej, wanilię i jogurt.
Tortownicę (ok. 26cm) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą
manną, spód wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika i
pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy w formie 10-15 minut, następnie
delikatnie przekładamy na kratkę . Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze