ciasto marchewkowo-bananowe

 Składniki:

- 2 mocno dojrzałe banany

- 1½ szklanki marchewki startej na tarce o małych oczkach

- 1 szklanka posiekanych orzechów (dałam pół na pół włoskie i nerkowce)

- 2/3 szklanki cukru

- 2 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- ½ łyżeczki soli

- 1 ½ cynamonu

- ½ łyżeczki mielonych goździków

- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

- 2 jajka

- ½ szklanki oleju

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- ½ szklanki jogurtu typu greckiego

 

Banany dokładnie rozgniatamy. Dodajemy marchewkę i mieszamy. Wsypujemy orzechy, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Dokładnie mieszamy

W drugiej misce łączymy jajka, olej, wanilię i jogurt.

Tortownicę (ok. 26cm) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną, spód wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto przekładamy do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy w formie 10-15 minut, następnie delikatnie przekładamy na kratkę . Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze