Składniki:
- 225g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
- 110g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 250g mąki pszennej
- 90g mąki ryżowej
- 2 łyżki dowolnej zielonej herbaty, zmielonej na proszek w młynku lub utartej w moździerzu
- 3-4 łyżki maku
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Ciągle miksując (na niskiej
prędkości) stopniowo dodajemy oba rodzaje mąki, herbatę i mak. Ciasto powinno
przypominać grubą kruszonkę.
Na końcu zagniatamy ciasto ręcznie, formujemy w kulę i przekładamy na lekko omączony blat (jeśli ciasto jest bardzo miękkie i kleiste wkładamy je na chwilę do lodówki).
Ciasto rozwałkowujemy w gruby kwadrat i kroimy na małe prostokąty (1cm x 3cm) lub w kwadraty (2,5cm x 2,5 cm). Ciasteczka przekładamy na blachę do pieczenia po czym nakłuwamy je na wylot widelcem.
Pieczemy przez 30-35
minut.
Komentarze