chińskie ciasteczka herbaciane

Składniki:

 - 225g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki

- 110g cukru 

- 1/4 łyżeczki soli

- 250g mąki pszennej

- 90g mąki ryżowej

- 2 łyżki dowolnej zielonej herbaty, zmielonej na proszek w młynku lub utartej w moździerzu

- 3-4 łyżki maku

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Ciągle miksując (na niskiej prędkości) stopniowo dodajemy oba rodzaje mąki, herbatę i mak. Ciasto powinno przypominać grubą kruszonkę. 

Na końcu zagniatamy ciasto ręcznie, formujemy w kulę i przekładamy na lekko omączony blat (jeśli ciasto jest bardzo miękkie i kleiste wkładamy je na chwilę do lodówki). 

Ciasto rozwałkowujemy w gruby kwadrat i kroimy na małe prostokąty (1cm x 3cm) lub w kwadraty (2,5cm x 2,5 cm). Ciasteczka przekładamy na blachę do pieczenia po czym nakłuwamy je na wylot widelcem. 

Pieczemy przez 30-35 minut. 

Komentarze