Składniki na sporą ilość zupy:
-
300 g fasoli, np. Jaś
-
300 g marchewki (2-3 sztuki)
-
150 g pietruszki (1-2 sztuki)
-
200 g pora (1 średni)
-
300 g ziemniaków
-
cebula
-
2 ząbki czosnku
-
3 łyżki oleju
-
natka
-
1 ½ majeranku
-
1 łyżka zdrowej vegety
-
sól i pieprz
Wieczorem
dnia poprzedniego należy opłukać fasolę i zalać ją wodą.
Wodę
z moczenia fasoli wylewamy. Fasolę przekładamy do garnka, zalewamy 2,5 l wody i
gotujemy przez 2 godziny.
Obrane
warzywa kroimy, cebulę i czosnek siekamy.
Na
dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, po 2 minutach dodajemy
marchew, pietruszkę, pora i ziemniaki. Dusimy razem przez 6-7 minut często
mieszając. Po tym czasie warzywa przekładamy do gotującej się fasoli.
Na
patelnię wlewamy szklankę wody, którą zbieramy pozostały na patelni „aromat” i
resztki warzyw. Przelewamy do garnka dodając przyprawy.
Gotujemy,
aż ziemniaki będą miękkie.
Nakładamy
do misek z dodatkiem pieprzu i natki pietruszki.
Zupa
inspirowana przepisem ze strony praktykulinarni.com
Komentarze