wege fasolowa


Składniki na sporą ilość zupy:

- 300 g fasoli, np. Jaś

- 300 g marchewki (2-3 sztuki)

- 150 g pietruszki (1-2 sztuki)

- 200 g pora (1 średni)

- 300 g ziemniaków

- cebula

- 2 ząbki czosnku

- 3 łyżki oleju

- natka

- 1 ½ majeranku

- 1 łyżka zdrowej vegety

- sól i pieprz

 

Wieczorem dnia poprzedniego należy opłukać fasolę i zalać ją wodą.

Wodę z moczenia fasoli wylewamy. Fasolę przekładamy do garnka, zalewamy 2,5 l wody i gotujemy przez 2 godziny.

Obrane warzywa kroimy, cebulę i czosnek siekamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, po 2 minutach dodajemy marchew, pietruszkę, pora i ziemniaki. Dusimy razem przez 6-7 minut często mieszając. Po tym czasie warzywa przekładamy do gotującej się fasoli.

Na patelnię wlewamy szklankę wody, którą zbieramy pozostały na patelni „aromat” i resztki warzyw. Przelewamy do garnka dodając przyprawy.

Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

Nakładamy do misek z dodatkiem pieprzu i natki pietruszki.

Zupa inspirowana przepisem ze strony praktykulinarni.com

Komentarze