Składniki:
SPÓD:
- 250 g mąki np. orkiszowej
- 1 łyżeczka soli
- 150 g masła
- 1 jajko
NADZIENIE:
- 2 duże czerwone papryki
- 4 - 5 jajek
- sól i pieprz
- 170 g sera koziego (roladka) lub sera feta lub sera
camembert
- 125 g mozzarelli w kulce
- 100 g śmietany (gęstej) lub jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano ( lub świeżego bądź bazylii
lub natki pietruszki)
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- dodatkowo ½ łyżeczki ostrej papryki
SPÓD:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło
oraz sól. Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy
ciasta, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w gładką kulę,
włożyć do lodówki na godzinę.
Upiec paprykę: rozgrzać mocno grill w piekarniku lub
(230 stopni), włożyć całe papryki (ułożyć bezpośrednio na kratce) i piec przez
10 minut aż skórka zacznie czarnieć, przewrócić na drugą stronę i piec kolejne
10 minut, wyjąć z piekarnika i od razu włożyć w woreczek foliowy. Po 10
minutach otworzyć, wyjąć papryki i obrać ze skórki. Papryki można upiec
wcześniej. Miąższ pokroić w kostkę zachowując sok z papryki.
Formę na tartę o średnicy 26 cm posmarować grubo
masłem. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na papierze do pieczenia na
placek o średnicy większej niż średnica formy. Rozwałkowane ciasto położyć na
formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód
podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na 10 minut, na czas nagrzania
piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem
(dno i boki) okryć folią aluminiową. Na folię wysypać suchą fasolę lub ryż
(około 1 szklanki), ewentualnie inne obciążenie, np. połówki jabłek,
rozprowadzić je równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem
i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z
piekarnika. Piekarnik ustawić na 180 stopni.
NADZIENIE:
W misce roztrzepać jajka, doprawić solą, pieprzem, dodać
pokrojoną paprykę wraz z sokiem, pokrojony w kostkę ser kozi/feta/camembert,
pokrojoną w kostkę mozzarellę, śmietanę oraz lubczyk/bazylię/natkę. Wszystko
wymieszać. Jeśli chcemy możemy masę doprawić papryką (słodką, wędzoną i/lub
ostrą), u mnie tylko po wierzchu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na podpieczony spód
wyłożyć masę jajeczną, starając się w miarę równomiernie rozłożyć dodatki,
posypać sproszkowaną papryką, wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut.
WSKAZÓWKI
Spód i paprykę do nadzienia można upiec wcześniej.
Komentarze