Składniki na 15 ciasteczek:
- 50 g mąki orkiszowej
- 50 g płatków owsianych
- 50 g wiórków kokosowych/posiekanych płatków
- 5 łyżek brązowego cuktu
- 70 g masła
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto, które następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Szybko zagniatamy. Odrywamy małe kawałki (wielkości piłeczki do ping-ponga), robimy z nich kulki, które rozpłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15-20 minut, aż ciasteczka się przyrumienią.
Przepis z niewielkimi zmianami z książki "Zdrowe przekąski" M. Mrozowskiej
Komentarze