makaron orcchiette z kurczakiem i chorizo

 


Składniki na 4 spore porcje:

- 300 g makaronu orcchiette

- 1 filet z kurczaka

- 100 – 150 g kiełbasy chorizo

- 4 ząbki czosnku

- 8-10 pomidorów śliwkowych lub malinowych

- 25 ml octu jabłkowego

- 6 łyżek oliwy

- 1 łyżka brązowego cukru

- sól i pieprz

- świeża natka lub bazylia

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę do miski, dodajemy obrane ze skóry i posiekane  pomidory, ocet, 4 łyżki oliwy i cukier. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni w 2 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę  kiełbasę chorizo.  Gdy kiełbasa zacznie się przyrumieniać dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, solimy. Do ściętego kurczaka dodajemy.

Ugotowany makaron  z odrobiną wody z gotowania dodajemy do sosu i mieszamy. Na koniec dorzucamy kilka listów posiekanej bazylii lub natki.

 


Komentarze