Składniki na 4 spore porcje:
- 300 g makaronu orcchiette
- 1 filet z kurczaka
- 100 – 150 g kiełbasy chorizo
- 4 ząbki czosnku
- 8-10 pomidorów śliwkowych lub malinowych
- 25 ml octu jabłkowego
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól i pieprz
- świeża natka lub bazylia
Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę do miski, dodajemy
obrane ze skóry i posiekane pomidory, ocet, 4 łyżki oliwy i cukier.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni w 2 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną w
kostkę kiełbasę chorizo. Gdy kiełbasa zacznie się przyrumieniać
dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, solimy. Do ściętego kurczaka
dodajemy.
Ugotowany makaron z odrobiną wody z gotowania dodajemy
do sosu i mieszamy. Na koniec dorzucamy kilka listów posiekanej bazylii lub
natki.
Komentarze