małe ptysie z kremem budyniowym


Składniki:

CIASTO:

- 250 ml szklanka wody

- 110 g masła

- 160 g mąki pszennej

- 4 duże jajka

- szczypta soli

KREM:

- ½ litra mleka

- ok. ½ szklanki cukru

- 1 budyń waniliowy (może być owsiany)

- 1 łyżka mąki

- małe opakowanie cukru wanilinowego

- 1 jajko

- 100 g masła

CIASTO

W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając drewnianą łyżką, by całość się nie przypaliła, przez około 2 – 3 minuty. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia.

Po tym czasie utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo jedno po drugim, za każdym razem miksując do połączenia się wszystkich składników (to ważne). Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta (5 cm), w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 – 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, przekroić wzdłuż.

Ptysie nadziewać wcześniej przygotowanym kremem.

 

KREM

Odlewamy ½ szklankę mleka, w której rozpuszczamy budyń z łyżką mąki.

Resztę mleka wlewamy do garnka i grzejemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Dobrze mieszamy, by nie powstały gródki. Gdy budyń jest gotowy zmniejszamy ogień, dodajemy jajko i łączymy w jednolitą masę. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ucieramy masło w mikserze dodając po 1 łyżce budyniu, aż dodamy cały budyń i powstanie gładka masa. Przed nakładaniem schłodzić w lodówce.

Komentarze