Składniki:
CIASTO:
- 250 ml szklanka wody
- 110 g masła
- 160 g mąki pszennej
- 4 duże jajka
- szczypta soli
KREM:
- ½ litra mleka
- ok. ½ szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy (może być owsiany)
- 1 łyżka mąki
- małe opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 100 g masła
CIASTO
W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się
wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając drewnianą łyżką, by całość się
nie przypaliła, przez około 2 – 3 minuty. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty
wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia.
Po tym czasie utrzeć z jajkami do połączenia i
uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta: jajka dodajemy po jednym, stopniowo
jedno po drugim, za każdym razem miksując do połączenia się wszystkich
składników (to ważne). Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną
końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe
porcje ciasta (5 cm), w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 – 30 minut. Po
upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, przekroić wzdłuż.
Ptysie nadziewać wcześniej przygotowanym kremem.
KREM
Odlewamy ½ szklankę mleka, w której rozpuszczamy budyń z
łyżką mąki.
Resztę mleka wlewamy do garnka i grzejemy wraz z cukrem i
cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń. Dobrze
mieszamy, by nie powstały gródki. Gdy budyń jest gotowy zmniejszamy ogień,
dodajemy jajko i łączymy w jednolitą masę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ucieramy masło w mikserze dodając po 1 łyżce budyniu, aż
dodamy cały budyń i powstanie gładka masa. Przed nakładaniem schłodzić w
lodówce.
Komentarze