Składniki:
- 1
litr wody
- 6
łyżek czerwonej soczewicy
- 6
łyżek łuskanego grochu
- 1
średnia marchewka
- 1
średnia pietruszka
- ¼ średniego
selera
- ½ białej
części pora
- 1
niewielka cukinia
- 2
ząbki czosnku
- 1
łyżeczka zielonej czubricy
Do
gotującej się, lekko osolonej wody, wrzucamy soczewicę i groch (wcześniej
ziarna opłukujemy na sitku). Gotujemy ok. 15-20 minut.
W tym
czasie warzywa obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do garnka. Gotujemy
kolejne 15-20 minut, aż wszystkie składniki zmiękną.
Pod
koniec gotowania dodajemy zieloną czubricę i miksujemy.
Podajemy
z grzankami lub podsmażonymi i odtłuszczonymi kawałkami boczku.
Komentarze