krem warzywny z czerwoną soczewicą i łuskanym grochem

 


Składniki:

- 1 litr wody

- 6 łyżek czerwonej soczewicy

- 6 łyżek łuskanego grochu

- 1 średnia marchewka

- 1 średnia pietruszka

- ¼ średniego selera

- ½ białej części pora

- 1 niewielka cukinia

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka zielonej czubricy

Do gotującej się, lekko osolonej wody, wrzucamy soczewicę i groch (wcześniej ziarna opłukujemy na sitku). Gotujemy ok. 15-20 minut.

W tym czasie warzywa obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do garnka. Gotujemy kolejne 15-20 minut, aż wszystkie składniki zmiękną.

Pod koniec gotowania dodajemy zieloną czubricę i miksujemy.

Podajemy z grzankami lub podsmażonymi i odtłuszczonymi kawałkami boczku.


Komentarze