Składniki na 2 porcje:
- ok 200 g dobrego gulaszowego mięsa wołowego
- garstka suszonych grzybów, np borowików
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
Grzyby zalać szklanką gorącej wody (250 ml). Odstawić na ok. 2-3 godziny. Następnie odcedzić i pokroić na drobne kawałki. Wywar zostawić do przygotowania sosu.
Cebulę pokroić w piórka . Wrzucić na rozgrzaną patelnię z roztopioną łyżką masła. Podsmażyć co chwilę mieszając by się tylko zeszkliła i odłożyć na talerzyk.
Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozpuścić drugą łyżkę masła. Obsmażyć mięso. Dodać grzyby, cebulę, liście laurowe oraz ziele i zalać wywarem.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso zmięknie, około 40 minut.
Na sam koniec do filiżanki wlać trochę sosu i wymieszać go ze śmietaną unikając jej zważenia. Wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z kaszą, ziemniakami bądź kluskami śląskimi oraz ogórkami lub innym dodatkiem.
Komentarze