Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- 1 puszka ciecierzycy (240 g po odcedzeniu, wodę zostawić)
- 1 spora marchewka
- 1 nieduża cebula
- ½ niewielkiej cukinii
- 1-2 łyżeczki pasty zielonego pesto
- 1 szklanka krojonych pomidorów w zalewie
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól
Marynata:
- ok. 1cm imbiru
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z limonki
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
Mięso oczyścić i pokroić w ok 1,5- 2 cm kostkę. W misce
wymieszać mięso z solą, pieprzem, imbirem, sokiem z limonki, kurkumą, mieloną
papryką słodką i 1 łyżką oliwy z oliwek. Odstawić na czas przygotowywania pozostałych
składników.
Cebulę i cukinię pokroić w kostkę, marchewkę w niezbyt grube
półplasterki . Ciecierzycę odcedzić (wodę zostawić do podlewania podczas
gotowania).
W garnku z grubym dnem na oleju kokosowym podsmażyć cebulę.
Gdy się zeszkli dodać mięso. Podsmażać kilka minut, aż mięso się zetnie.
Dodać świeżą pastę curry i marchewkę. Chwilę smażyć.
Wlać sos pomidorowy oraz odsączoną z zalewy ciecierzycę.
Gotować ok. 10 minut. Wrzucić cukinię i gotować, aż marchewka zmięknie.
Wlać mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotować.
Komentarze