curry z ciecierzycą i kurczakiem

Składniki:

- 1 pierś kurczaka

- 1 puszka ciecierzycy (240 g po odcedzeniu, wodę zostawić)

- 1 spora marchewka

- 1 nieduża cebula

- ½ niewielkiej cukinii

- 1-2 łyżeczki pasty zielonego pesto

- 1 szklanka krojonych pomidorów w zalewie

- 250 ml mleka kokosowego

- 1 łyżka oleju kokosowego

- sól

Marynata:

- ok. 1cm imbiru

- 1 łyżka oliwy

- 1 łyżeczka soku z limonki

- ½ łyżeczki kurkumy

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- sól i pieprz

Mięso oczyścić i pokroić w ok 1,5- 2 cm kostkę. W misce wymieszać mięso z solą, pieprzem, imbirem, sokiem z limonki, kurkumą, mieloną papryką słodką i 1 łyżką oliwy z oliwek. Odstawić na czas przygotowywania pozostałych składników. 

Cebulę i cukinię pokroić w kostkę, marchewkę w niezbyt grube półplasterki . Ciecierzycę odcedzić (wodę zostawić do podlewania podczas gotowania).

W garnku z grubym dnem na oleju kokosowym podsmażyć cebulę. Gdy się zeszkli dodać mięso. Podsmażać kilka minut, aż mięso się zetnie.

Dodać świeżą pastę curry i marchewkę. Chwilę smażyć.

Wlać sos pomidorowy oraz odsączoną z zalewy ciecierzycę. Gotować ok. 10 minut. Wrzucić cukinię i gotować, aż marchewka zmięknie.

Wlać mleko kokosowe i jeszcze chwilę gotować.

 

Komentarze