Składniki:
- ½ szklanki
erytrolu
- 3
łyżki oleju kokosowego
- 3
łyżki melasy
- 2-3
łyżki mleka (w oryginale 1 mleka kokosowego)
- ½ łyżeczki
mielonego imbiru
- ½ łyżeczki
cynamonu
- 1
szklanka mąki orkiszowej
-
szczypta soli
- całe
migdały
Piekarnik
rozgrzewamy do 180 stopni C.
Erytrol,
mleko, olej kokosowy, melasę i szczyptę soli ucieramy mikserem przez 2 minuty.
Dodajemy
cynamon, imbir i sodę i ucieramy kolejną minutę.
Na
koniec dodajemy mąkę i ponownie ucieramy przez 1 minutę. Ciasto ma być miękkie,
ale nie klejące. W razie potrzeby dodajemy łyżkę mąki lub mleka.
Formujemy
kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgniatamy je lekko dłonią i układamy na
blaszce wyłożonej papierem. W środek każdego ciastka lekko wciskamy migdał.
Pieczemy
15 minut.
Komentarze