ciasteczka orkiszowe z melasą


Składniki:

- ½ szklanki erytrolu

- 3 łyżki oleju kokosowego

- 3 łyżki melasy

- 2-3 łyżki mleka (w oryginale 1 mleka kokosowego)

- ½ łyżeczki mielonego imbiru

- ½ łyżeczki cynamonu

- 1 szklanka mąki orkiszowej

- szczypta soli

- całe migdały

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Erytrol, mleko, olej kokosowy, melasę i szczyptę soli ucieramy mikserem przez 2 minuty.

Dodajemy cynamon, imbir i sodę i ucieramy kolejną minutę.

Na koniec dodajemy mąkę i ponownie ucieramy przez 1 minutę. Ciasto ma być miękkie, ale nie klejące. W razie potrzeby dodajemy łyżkę mąki lub mleka.

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgniatamy je lekko dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem. W środek każdego ciastka lekko wciskamy migdał.

Pieczemy 15 minut.

Przepis pochodzi z książki „Fit Słodkości” Kingi Paruzel


 

Komentarze