szybkie pierniczki


Składniki:

- 300 g mąki pszennej

- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej

- 2 duże jajka

- 130 g cukru pudru

- 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego

- 100 g łagodnego miodu np. akacjowego (jeżeli jest w formie stałej należy ogrzać go w garnuszku by się rozpuścił)

- 1 łyżka przyprawy do piernika

- 1 łyżka kakao

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki – tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.

Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. 

Źródło: www.mojewypieki.com


 

Komentarze