Składniki:
- 300 g mąki
pszennej
- 100 g mąki
żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru
pudru
- 100 g masła,
roztopionego i lekko przestudzonego
- 100 g łagodnego
miodu np. akacjowego (jeżeli jest w formie stałej należy ogrzać go w garnuszku
by się rozpuścił)
- 1 łyżka
przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
oczyszczonej
Wszystkie
składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego
ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto
rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki –
tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
Źródło: www.mojewypieki.com
Komentarze