Składniki:
- 1 i ¼ szklanki mąka pszenna
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- po 1 płaskiej łyżeczce cynamonu, gałki
muszkatołowej, przyprawy do piernika
- 1 szczypta soli
- 50 g masła
- 2 łyżki maślanki
- 1 łyżka mleka
- 1 jajko
Sypkie składniki przesiewamy ze sobą.
Masło roztapiamy, lekko studzimy.
Do roztopionego masła dodajemy maślankę,
mleko oraz jajko, roztrzepujemy.
Wlewamy do sypkich składników, zagniatamy
gładkie ciasto ( uwaga! ciasto się klei. Możemy delikatnie, ale nie za dużo
podsypywać mąką ).
Zawijamy w folię, odstawiamy na kilka godzin
( a najlepiej na noc ) do lodówki.
Po tym czasie formujemy kule wielkości
orzecha, pieczemy 10-11 minut w 180C ( ja piekłam pół czasu z termoobiegiem,
pół bez ).
Studzimy.
Komentarze