piernikowe ciasteczka


 

Składniki:

- 1 i ¼  szklanki mąka pszenna

- 2 łyżki kakao

- 1/3  szklanki cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- po 1 płaskiej łyżeczce cynamonu, gałki muszkatołowej, przyprawy do piernika

- 1 szczypta soli

- 50 g masła

- 2 łyżki maślanki

- 1 łyżka mleka

- 1 jajko

 

Sypkie składniki przesiewamy ze sobą.

Masło roztapiamy, lekko studzimy.

Do roztopionego masła dodajemy maślankę, mleko oraz jajko, roztrzepujemy.

Wlewamy do sypkich składników, zagniatamy gładkie ciasto ( uwaga! ciasto się klei. Możemy delikatnie, ale nie za dużo podsypywać mąką ).

Zawijamy w folię, odstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki.

Po tym czasie formujemy kule wielkości orzecha, pieczemy 10-11 minut w 180C ( ja piekłam pół czasu z termoobiegiem, pół bez ).

Studzimy.

Komentarze