Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki kakao
- 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w
temperaturze pokojowej
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1
łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki
pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
- 250 g masła
- 400 g miodu
Dzień przed pieczeniem
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce,
odstawić.
Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać
masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę,
odstawić – śmietana zwiększy swoją objętość.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier,
łyżka po łyżce, cały czas ubijając do powstania gęstej i błyszczącej piany.
Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie
wymieszać. Dodać miód i ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą,
wymieszać.
Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić
je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
W dniu pieczenia
Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na
grubość 3 – 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i
wykrawać pierniczki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia,
pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180ºC przez 7 – 12 minut
(w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam około 7 minut). Wyjąć z
piekarnika, wystudzić na kratce.
Pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają
być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem.
Przepis pochodzi ze strony
www.mojewypieki.com
Komentarze