pierniczki Ani Starmach


 

Składniki na ok. 40 sztuk

- 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania

- 150 ml miodu

- 50 g cukru pudru

- 50 g masła

- 1 jajko

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- 1 łyżka przyprawy do piernika (w składzie: cynamon, kardamon, imbir, anyż)

- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Lukier (jeśli chcemy choć dla mnie pierniki są wystarczająco słodkie)

- 1 szklanka cukru pudru

- 1 łyżkę soku z cytryny

 

Skórkę pomarańczową bardzo drobno siekamy.

Bardzo miękkie masło mieszamy na stolnicy z mąką, cukrem pudrem i miodem. Dodajemy proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową.

Szybko zagniatamy i wsadzamy do lodówki na min. 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy dość grubo – około 0,5 cm (im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki). Żeby się nie przyklejało do stolnicy podsypujemy je mąką. Wykrawamy pierniczki.

Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10-12 minut.

Aby przygotować lukier, cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Całość podgrzewamy. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gesty – soku. Gotowym lukrem dekorujemy upieczone pierniczki.

Komentarze